More

    Defrișări ilegale în pădurile din Satu Mare

    paduri

    Cu toate că autoritățile încearcă să țină sub control acest fenomen, în județul Satu Mare se produc defrișări ilegale masive. În toamna anului trecut, spre exemplu, organele abilitate de control, Direcția Silvică, Poliția, Jandarmeria, au depistat tăieri ilegale de arbori într-o pădure din județ. Sunt implicați și pădurarii în acest furt.

    Peste 550 de mc tăiați
    Potrivit celor afirmate ieri, în cadrul ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), de directorul Direcției Silvice Satu Mare, Marcel Forțiu, tăierile ilegale de material lemnos au fost depistate pe raza Ocolului Silvic Livada, corpul de pădure Tiloș. ”Prejudiciul total estimat este de 557 mc cu o valoare estimată de circa 344.665 de lei. În urma acestei stări de fapt, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la comiterea infracțiunilor de tăieri ilegale de arbori, furt de material lemnos și abuz în serviciu, prejudiciul urmând a fi recuperat după finalizarea dosarului de la persoanele vinovate”, a mai precizat Marcel Forțiu.

    Dacă în dosarul respectiv sunt date în urmărire penală și unele persoane pentru abuz în serviciu, rezultă că în acest caz sunt implicați și pădurari.

    Alte furturi mai mici
    Tot cu aceeași ocazie, directorul Direcției Silvice a mai precizat că, în urma acțiunilor de control desfășurate în cursul anului trecut, s-a constatat că a fost tăiat ilegal volumul de 486 mc de masă lemnoasă din care 156 mc au fost justificați printr-un număr de 82 de contravenții și 89 mc au fost justificați prin 15 infracțiuni. Diferența de 241 mc a fost imputată personalului silvic răspunzător.

    Potrivit lui Marcel Forțiu, cuantumul total al amenzilor contravenționale rezultate în urma întocmirii celor 55 de acte de contravenție se ridică la 182.200 lei.

    Colaborare cu Poliția și Jandarmeria
    Pentru a preveni fenomenul furturilor din păduri, Direcția Silvică, împreună cu Garda Forestieră, a realizat un protocol de colaborare cu Poliția și Jandarmeria. Astfel, polițiștii sătmăreni au efectuat pe această linie 792 de controale în urma cărora au fost confiscați peste 450 mc de material lemnos, fiind aplicate amenzi în cuantum total de 414.180 de lei. Totodată, au mai fost confiscate atelaje hipo, tractoare, autovehicule dar și unelte de lucru la pădure (ferăstraie mecanice, topoare și alte bunuri). De asemenea, și jandarmii sătmăreni au constatat infracțiuni de tăieri ilegale de arbori la Negrești-Oaș, Certeze și Săcășeni.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE