More

    Sătmărenii, cu speranţa de viaţă cea mai mică din România

    Bursa

    Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în județul Satu Mare există cea mai mică speranţă de viaţă din România, de numai 73,2 ani, cu 2,2 ani mai redusă decât media naţională.

    În topul judeţelor cu cea mai mare speranţă de viaţă, pe lângă București, se mai află Vâlcea (77,5 ani), Cluj (76,7 ani), Braşov (76,6 ani) şi Sibiu (76,2 ani). La nivel naţional, speranţa medie de viaţă este de 75,4 ani.

    În Satu Mare există cea mai mică speranţă de viaţă din România, de numai 73,2 ani, cu 2,2 ani mai redusă decât media naţională şi cu aproape 5 ani mai scăzută decât în Bucureşti. În clasamentul judeţelor cu cea mai redusă speranţă de viaţă se mai află Călăraşi (73,2 ani), Giurgiu (73,5 ani), Tulcea (73,5 ani) şi Olt (74 ani).

    De asemenea, statisticile arată că, în medie, femeile au o speranţă de viaţă de aproape 79 de ani, în timp ce bărbaţii au o durată medie a vieţii de 72 de ani.

    Nu stăm deloc bine nici în ceea ce priveşte natalitatea, care a a scăzut drastic în ultimii 25 de ani. Practic, acum ne aflăm la cel mai mic nivel din ultimul sfert de secol. Rata natalității a scăzut de la 15,1% în 1990 la doar 8,3% în 2015!

    De asemenea, a crescut mortalitatea infantilă, adică numărul copiilor născuți morți raportat la mia de copii născuți într-un an. Și ca lucrurile să fie complete, județul Satu Mare are o rată a mortalității infantile DUBLĂ față de media națională. Concret, județul Satu Mare avea în 2015 o rată de 7%, pe când media la nivel național este de 3,9%.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE