More

    Europa – în (ne)schimbare și un Elysee cu lacrimi, bule și șampanie

    Ceea ce liderii Uniunii Europene au dorit … așa s-a și petrecut: Jean-Michel Frédéric Emmanuel Macron este de duminică seara noul Președinte al Franței. Cu un procent liniștitor de peste 66% din voturi față de contracandidata Marine Le Pen, care a obținut aproape 34%, Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice social – liberale “En Marche!” (În Mişcare!), a devenit la 39 de ani cel mai tânăr lider de stat francez, fiind cel de-al optulea președinte al celei de-a V-a Republici Franceze.

    ”Vive la France!” – au strigat ușurați, actualul președinte încă în exercițiu, François Hollande, Jean-Claude Juncker, preşedinte al Comisiei Europene și Angela Merkel Cancelarul Germaniei, Președintele României Klaus Johannis dar și Prim Ministrul Sorin Grindeanu. De asemenea, au transmis felicitări și premierul Marii Britanii, Theresa May, dar și președintele SUA Donald Trump. Astfel, Europa și lumea întreagă pot răsufla ușurate de trecerea ”pericolului naționalist care a amenințat liniștea și pacea lumii”, prin reprezentanta formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, Marine Le Pen, vorbind la nivel pamfletar. Și cum ar putea fi descris altfel tragismul și patosul cu care s-a desfășurat cel de-al doilea tur de scrutin din Franța?

    Cum am putea gândi altfel transmiterea de informații privind procente obținute de candidați în diferite momente din ziua votării, prin exit poll – uri realizate de postul belgian RTBF (conform News.ro )? De ce și cine a angajat acest post de televiziune să realizeze și să difuzeze aceste exit poll –uri ÎN TIMPUL VOTĂRILOR, într-o țară vecină, încălcând astfel legile electorale internaționale, prin publicarea unor astfel de date. Conform legilor internaționale în vigoare, se interzice folosirea și difuzarea de rezultate parțiale ale candidaților în timpul votării, pentru a nu fi influențate rezultatele. Oare nu putem interpreta această încălcare a legii, într-o țară unde se află ”inima Uniunii Europene” ca ”o mână de ajutor” pe care Bruxelles-ul a vrut s-o întindă candidatului Emmanuel Macron, pentru a ieși din perioada de criză profundă prin care trece UE?

    Din păcate, avem multe întrebări ale căror răspunsuri probabil că nu le vom afla, deoarece ele se vor sparge ca bulele din cupele de șampanie servită de ”fețele subțiri” de la Palatul Elysee.

    O să închei cu o remarcă a unui prieten privind epilogul acestor alegeri: ” … omului nu-i convine să-i spui adevărul pe față, pentru că o să te urască. Minte-l frumos și elegant și te va vota. ” Din România … pentru și al dumneavoastră!

    Valeriu Ioan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE