More

    CENTENAR FATIMA

    fatima

    Micul orășel Fatima, din centrul Portugaliei, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare pentru a-l primi pe papa Francisc la sanctuarul ridicat exact pe locul în care Fecioara Maria s-a arătat celor trei copii păstori și care a devenit loc de pelerinaj pentru milioane de credincioși, relatează EFE.

    Nu a mai rămas nimic din câmpul cu stejari, numit Cova da Iria, unde în 1917 păstorii Francisco, Jacinta și Lúcia au asigurat că au văzut-o pe Maica Domnului care le-a încredințat trei secrete.

    Fatima este o mică localitate rurală, săracă și catolică unde locuiau câteva sute de săteni. Azi este un oraș de aproape 12.000 de locuitori care trăiesc prin și pentru sanctuarul ce ocupă 72.000 de metri pătrați și care primește anual milioane de pelerini creștini.

    Anul 2017 este o mare provocare pentru Fatima pentru că ochii întregii lumi vor fi ațintiți asupra lăcașului care a fost supus renovării în ultimele luni. O atenție deosebită a fost acordată Capelei Aparițiilor, sufletul sanctuarului și cea mai veche construcție a clădirii unde va începe vizita papei care va participa la procesiunea candelelor și la priveghiul rozariului.

    Micul lăcaș se păstrează ca atare din 1919 când a fost construit, deși doi ani a fost închis după un atentat cu explozibili comis de o grupare ‘’antifatimistă’’. Lucrările cele mai ample de renovare s-au făcut pe esplanada exterioară care a fost asfaltată cu ocazia centenarului.

    Statuia Maicii Domnului de la Fatima pe un piedestal plasat în locul în care s-a înfățișat Fecioara domină capela care a fost martoră la trecerea Primului Război Mondial, tranziției la Republică și epidemiilor de tuberculoză și gripa spaniolă.

    Gripa spaniolă a fost cea care le-a adus moartea celor doi frați păstori Francisco și Jacinta la puțin timp după ce au fost martori la apariția Fecioarei. Singura supraviețuitoare a miracolului, verișoara lor Lucia, a murit în 2005 după ce și-a dedicat întreaga viață Domnului intrând în Ordinul Călugărițelor Carmelite Desculțe.

    Rămășițele celor trei se odihnesc în altă clădire a Sanctuarului, la Bazilica de Nuestra Seńora del Rosario, inaugurată în 1953 în plină dictatură în Portugalia. Templul situat strategic în locul cel mai înalt a făcut obiectul mai multor restaurări și conservări pentru primirea suveranului pontif.

    La porțile sale o serie de coloane încearcă să unească toate clădirile Sanctuarului oferind un spațiu exterior cu o capacitate de un milion de persoane. Pe esplanadă este prevăzută oficierea unei liturghii sâmbătă în care papa îi va canoniza pe cei doi frați, Jacinta și Francisco.

    Celălalt mare templu al Fatimei este Bazilica de la Santísima Trinidad, cel mai mare al complexului, cu o capacitate de 8.600 de persoane așezate și cu un impunător altar care oferă spațiu de oficiere a unei slujbe pentru o sută de prelați. Inaugurat în 2007, este cel mai mare și mai bogat lăcaș construit în istoria recentă a Portugaliei, cu o Cruce Înaltă din oțel 34 de metri realizată de sculptorul german Robert Schad.

    La porțile sale a fost instalat săptămâna trecută un rozariu înalt de 26 de metri realizat de artista portugheză Joana Vasconcelos, care va fi iluminat la venirea papei și care va rămâne aprins în fiecare seară până la 13 octombrie, când a avut loc cea de-a șasea și ultimă apariție a Fecioarei.

    Opera face trimitere la rozariul din mărgele albe pe care Maica Domnului îl avea în mână când s-a înfățișat celor trei copii și care a devenit un obiect religios comun tuturor pelerinilor. Cu rozariul în mână Fecioara le-a dezvăluit păstorilor cele trei secrete de la Fatima. Primul se referea la moartea prematură a celor doi frați, al doilea — la sfârșitul Primul Război Mondial, începerea celui de-al Doilea și sfârșitul comunismului, iar treilea secret, dezvăluit de Biserica Catolică în anul 2000, făcea referire la asasinarea “unui episcop îmbrăcat în alb” și care a fost interpretat ca tentativa de asasinat asupra papei Ioan Paul al II-lea.

    Suveranul pontif, convins că Maica Domnului de la Fatima l-a apărat de moarte, a donat sanctuarului glonțul care i-a fost extras și care este acum încrustat în coroana de pe fruntea statuii Fecioarei din Capela Aparițiilor.

    fatima-rozar

    Papa Francisc va primi un rozariu înalt de 26 de metri

    Un rozariu, cântărind 540 de kilograme și având o înălțime de 26 de metri, a fost realizat de artista portugheză Joana Vasconcelos pentru a fi dăruit papei Francisc când va vizita la 12 mai sanctuarul de la Fatima, cu prilejul aniversării a o sută de ani de la prima apariție a Fecioarei, relatează EFE.

    Rozariul intitulat ‘’Suspensión’’ a fost instalat marți la intrarea în biserica Santisima Trinidad, din Fatima, și va fi iluminat cu prilejul intrării sfântului părinte în acest lăcaș la 12 mai.

    Lucrarea realizată la comanda sanctuarului cu prilejul centenarului este formată din piese albe și amintește de rozariul din mărgele albe pe care Fecioara îl ținea în mână la prima sa apariție la Fatima. Acest obiect religios a devenit indispensabil pentru toți pelerinii care vin la Fatima, indiferent de condiția și proveniența lor socială, cultural sau geografică.

    În octombrie anul trecut, papa Francisc a confirmat că se va deplasa în Portugalia în cursul acestui an la marele pelerinaj anual de la Fatima, localitate aflată la 130 de kilometri de Lisabona.

    După papa Paul al VI-lea în 1967 și papa Ioan Paul al II-lea în 1982, papa Benedict al XVI-lea a fost cel de-al treilea suveran pontif care a participat la pelerinajul de la sanctuarul catolic de la Fatima, în 2010, unde a fost întâmpinat de circa 500.000 de credincioși.

    Vizita papei Francisc din 12 și 13 mai va marca aniversarea centenarului de la prima apariție a Fecioarei din Fatima. Conform tradiției catolice, Fecioara Maria s-ar fi arătat de sașe ori în fața a trei copii păstori, prima oară la 13 mai 1917.

    Francis Marto și sora sa, Jacinta, au murit la trei ani de la apariții, la vârsta de 10 și, respectiv, 9 ani. Al treilea copil vizionar, Lucia de Jesus dos Santos, a devenit călugăriță și a murit în 2005, la 97 de ani. Procesul său de beatificare se află încă în etapa de definire.

    Fecioara a arătat copiilor viziuni — Cele trei secrete de la Fatima — privind sfârșitul Primului Război Mondial, izbucnirea Celui de-Al Doilea Război Mondial și ‘’reconversia’’ Rusiei comuniste la creștinism. Cel de-al treilea secret a fost dezvăluit abia în 2000 de Ioan Paul al II-lea, pe atunci papă, care a declarat că viziunea era o profeție a tentativei sale de asasinare din 1981.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE