More

    Lansări de carte la Zilele Casei Corpului Didactic ”Dariu Pop” Satu Mare

    carte

    Casa Corpului Didactic „Dariu Pop” Satu Mare a găzduit ieri, 15 mai, un important eveniment cultural, trei lansări de carte: Un periplu al frumuseții în Țara Oașului. Împletitul miresei a prof. dr. Mihaela Grigorean, Reflecții în timp a pictorului Nicolae Pop și Pietre de fulger a poetului, criticului şi profesorului Ioan Nistor.

    Evenimentul deschide seria de activități înscrise în Zilele Casei Corpului Didactic „Dariu Pop”, ediția a II-a. Această activitate culturală programată în deschiderea evenimentului, alături de vernisajul expoziției pictorului Nicolae Pop oferă dascălilor sătmăreni prilejul să cunoască opera culturală a unora dintre ei, care își dedică timpul atât formării elevilor, căci fiecare dintre scriitorii care au lansat ieri volume personale sunt și dascăli, cât și opera lor artistică.

    În deschidere au luat cuvântul: directorul instituției prof. dr. Ioan Viman, care a explicat contextul acestei prezentări: împlinirea unui an de la momentul în care instituția a luat numele lui Dariu Pop, precum și aniversarea memoriei acestuia și inspectorul școlar general prof. Călin Durla. Lansările de carte au fost moderate de oameni de cultură sătmăreni, care rând pe rând, au susţinut discursuri: Ioan Nistor, Alexandru Zotta, George Vulturescu, Ștefan Haiduc, Remus Vârnav, Aurel Pop.

    Publicul acestui eveniment a fost constituit din inspectori școlari, foști directori ai Casei Corpului Didactic, cadre didactice, directori și directori adjuncți ai școlilor sătmărene, oameni de cultură.

    Mihaela Grigorean, profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic Negrești Oaș, a lansat volumul Un periplu al frumuseții în Țara Oașului. Împletitul miresei, apărut la editura „Ecou Transilvan”. Autoarea spune despre cartea sa că „ideea scrierii ei s-a născut din dorința simplă de a împărtăși bucuria firească, copilărească poate, a participării la o tradiție unică din Țara Oașului – împletitul miresei, un obicei mai puțin oferit privitorilor, dar dăruit tainic celor care au vederea întoarsă spre înlăuntru”.

    Reflecții în timp, este cartea pictorului Nicolae Pop, lansată cu acest prilej. Nicolae Pop, profesor, din Apa a desfășurat o activitate multilaterală, artistul fiind şi scriitor, ilustrator de carte și pictor. În colaborare cu soţia dumnealui au realizat și monografie a comunei Apa. Despre cariera artistică a lui Nicolae Pop şi lucrările lui, care se regăsesc în numeroase colecţii din ţară şi străinătate și au fost frecvent expuse și la Casa Corpului Didactic Satu Mare au mai vorbit și alți invitați.

    Pietre de fulger, cartea poetului, criticului şi profesorului Ioan Nistor, ne oferă prilejul reîntâlnirii cu poezia autorului cu sensuri artistice profunde, care afirma într-un interviu acordat domnului Aurel Pop (Ioan Nistor, „Poezia este fructul iubirii dintre ideal şi realitate…” că dumnealui crede că au existat mereu în sine „doi Nistori. Unul, rob al şcolii, celălalt, rob al scrisului. Neantagonici, ba mai mult, sprijinindu-se reciproc. A fi profesor însemna exactitate, sobrietate, reţinere… A fi poet însemna o revărsare în libertatea lumilor ficţionale.”

    Rareş Jucan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE