More

    Mai mulți bani de la buget pentru creșterea porcilor

    Ioana-Bran

    La capitolul zootehnie și mai specific privitor la situația producției cărnii de porc, România întâmpină probleme serioase. Unii crescători de animale care au firme deschise pe această nișă au fost nevoiți să intre în faliment din cauza puternicelor dezechilibre economice. În ajutorul acestora vine un program care a fost aprobat ieri în Parlament sub numele de “Carne de porc din fermele românești”. Programul își propune să aloce sume semnificative de la bugetul de stat pentru soluționarea problemelor existente.

    Statistici nefavorabile
    Necesitatea implementării unui astfel de proiect vine din analiza statisticilor îngrijorătoare cu privire la viitorul acestei industrii. Multe companii se văd nevoite să își înceteze activitatea, iar acesta este un motiv pertinent pentru care găsirea unor măsuri eficiente este imperios necesară și urgentă. “Conform statisticilor, în perioada 2012-2017 un număr de aproximativ 1800 de firme din agricultură și zootehnie au intrat în faliment, piața cărnii de porc și cea a laptelui fiind cele mai afectate. Pornind de la aceste date, demararea unor acţiuni pentru relansarea zootehniei prin PL-x nr. 178/2017 programului <<Carne de porc din fermele româneşti>> este absolut necesară.” – a declarat deputatul Ioana Bran.

    Este încurajată producția autohtonă de carne de porc
    Încurajarea producției de carne de porc pe teritoriul României și diminuarea importului masiv de carne din străinătate ar putea avea multe efecte benefice, printre care creșterea consumului de cereale pentru hrănirea animalelor, dar și mutații pozitive în ceea ce privește forța de muncă. Întreaga dinamică a fost explicată de către parlamentarul Ioana Bran în plenul Camerei Deputaților: “Partidul Social Democrat susține Programul <<Carne de porc din fermele românești>>. Agricultura din România, în acest moment, este formată din producția de materie primă, iar anumite segmente au nevoie de astfel de politici de suport. Programul vizează dezvoltarea acestui segment pe termen de 8 ani, iar, în tandem, în viitorul apropiat, noi politici de suport să fie susținute în vederea creării unui flux global și anume: materie primă, prelucrare și distribuție. Este momentul să întreprindem acțiuni pentru relansarea zootehniei. Problemele din această arie sunt multiple. Din datele transmise de Asociația Producătorilor de Carne din perioada 2014 – decembrie 2016, s-au înregistrat pierderi în sensul că a fost mai mare costul de producție decât cel de vânzare, motiv pentru care mulți care au afaceri în acest domeniu se gândesc să renunțe la creșterea porcilor. Pe piață, prețul kilogramului de carne de porc este oscilant, astfel încât se vinde între 3,5 și 6,8 lei, diferența între cele două prețuri fiind aproape dublă. Consider că cel mai important aspect este acela de a consuma produse românești de calitate și de a descuraja astfel importul. Acest program nu trebuie susținut doar pentru că face parte din Programul de guvernare 2017 – 2020 sau pentru că este o măsură prevăzută în orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, ci pentru că mărirea numărului de porci sau cel puțin menținerea nivelului actual de producție va genera efecte benefice și asupra consumului de cereale, precum și asupra forței de muncă.”

    Rareş Jucan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE