More

    Programul Start-Up Nation la Satu Mare

    start-up

    Peste 570 de firme au fost înfiinţate de la începutul acestui an în judeţul Satu Mare, acestea putând accesa programul Start-Up Nation şi obţine o finanţare nerambursabilă de până la 200.000 de lei. Anunţul a fost făcut de către consilierul Cristian Raţiu din cadrul Oficiului pentru IMM-uri, după o prezentare pe scurt a acestui program, la Prefectura Satu Mare.

    Interes crescut pentru program

    El a explicat că există un interes foarte mare pentru acest program şi că de la începutul anului s-au înfiinţat 570 de noi firme în judeţ, doar că nu se ştie câte din acestea vor accesa programul, dacă au fost create pentru a beneficia de acest sprijin. Ba mai mult, sunt eligibile şi firmele care sunt înfiinţate până în momentul în care se încheie perioada de depunere a proiectelor, ce va fi deschisă timp de 30 de zile. Cel mai probabil luna viitoare va fi pornit programul.

    Doar în acest an guvernul a alocat 1,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că 10.000 de companii vor beneficia de câte 40.000 de euro.

    Conform ultimelor modificări, pot accesa programul firmele înfiinţate după 30 ianuarie care au codurile CAEN aflate pe lista programului şi se angajează să creeze cel puţin un loc de muncă. Pe lângă investiţii, sunt eligibile şi costuri cu salariile sau chiriile pe o perioadă de un an.

    Ce este Start-Up Nation
    Start-Up Nation este un program prin care statul român oferă până la 200.000 de lei celor care vor să pornească un IMM. Cei 200.000 de lei (suma maximă care poate fi accesată de o persoană prin acest program) sunt nerambursabili și reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Pe scurt, spre deosebire de alte programe de finanțare, statul nu îi mai cere antreprenorului să plătească o parte din cheltuielile care survin odată cu deschiderea unei noi companii. Reprezentanții guvernului cred că asta ar putea duce la înființarea a 10.000 de IMM-uri și la crearea a noi locuri de muncă. Fiecare afacere înființată în urma acestui program va trebui să angajeze cel puțin un om și să țină postul (nu angajatul, angajatul poate fi schimbat) o perioadă de minimum doi ani după terminarea perioadei de implementare.

    În programul Start-Up Nation vor fi eligibile afaceri noi, create după 30 ianuarie 2017, din domeniile producție (industrie prelucrătoare), industrii creative, servicii, comerț. Afacerile trebuie să mai întrunească un set de condiții. Pe scurt, ele nu trebuie să aibă datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale, trebuie să fie organizate sub forma unui SRL-D, a unui SRL sau a unei cooperații, iar domeniul de activitate trebuie să fie compatibil cu lista de coduri CAEN eligibile pentru Start-Up Nation. Tot legat de codul CAEN, mai este o regulă de eligibilitate: să nu mai fi avut codul CAEN cu care aplici autorizat în ultimii doi ani, în anul anterior aplicării și în anul aplicării.

    Programul Start-up Nation România începe în două săptămâni.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE