More

    Vasile Tărțan – omul cu suflet cât țara!

    Dragostea lui Dumnezeu , ca dragoste desăvârșită, ne duce spre binele cel mai înalt, dorește pentru noi, mai întâi de toate să atingem scopul care ni-l arată Domnul. Așa am gândit din primii ani de învățământ la Liceul nr. 3 (azi Dna. Stanca), văzând elevii veniți de aiurea, dar cu mult talent în ale scrisului. Nu spun că am valoare în ale scrisului, dar meritul meu rămâne “mâna întinsă la nevoie” unor copii talentați, deveniți, treptat, scriitori cunoscuți în țară și nu numai. Să știți că m-am convins că este greu să lucrezi cu talente, ele fiind aparte prin tot ceea ce fac, prin scrisul liber, prin gândirea cu un contrar la orice, prin comportament și spirit de neconformitate. Îl amintesc pe Ion Bledea, cu probleme dificile legate de școală, de atitudine față de manualele școlare din timpurile acelea. Îl amintesc pe Ion Baios, talent de excepție, dar cu probleme dificile, greu de rezolvat. Îl amintesc pe George Vulturescu, poet desăvârșit, cunoscut și necunoscut, cu nume amprentat prin multele volume și prin tot ce a făcut, fiind la conducerea culturii din județ și din țară. Păcat că nu i se cunoaște strădania, dar noi, cei care-l apreciem, vom ști oricând, oriunde și acum să-i mulțumim. Acest “Poesis” rămâne imprimat în țară și în multe țări, fiind singura revistă trainică de poezie.

    M-aș opri puțin asupra evoluției unui fost elev, de excepție, fără probleme, cu atașament față de școală, educație, dascăli și colegi. Fostul meu elev , dintr-o clasă de excepție a județului, s-a dovedit talent prin vocea sa deosebită, prin strădania de a urma conservatorul, într-o perioadă cu o concurență deosebită, reușind să îl termine excepțional, încât Tărțan Vasile ajunge la Opera din Craiova și peste puțin timp, la cea din Manheim (Germania) unde este și azi, de peste 30 de ani. Sigur, mă interesează mai puțin tenorul Vasile Tărțan, dar mă interesează poetul din el, fiind printre puținii care după un număr mare de ani scrie în româna pe care o iubește atât de mult. Și … scrie bine!

    Cele trei volume de versuri răzbat prin apariția pământului neamului, prin frumusețea omului, prin gândul său cutezător spre mâine. Emană acest poet atâta optimism, încât te contaminează! Versurile lui Vasile Tărțan îl autodefinesc, fiind parcă un propovăduitor al sufletului românesc, autorul fiind, de fapt, un vrednic purtător de logos specific marilor creatori de frumos, de sublim, de estetic! Constat, prin tot ceea ce face Vasile Tărțan, că scrisul îi este soră și frate, care-l ajută să treacă prin scena lumii, alături de cea pe care a slujit, prin vocea dată de Dumnezeu, o viață de om. Și a făcut-o cu mult profesionalism, dăruire și pasiune. I-a fost de mare ajutor Anamaria, soția lui, care l-a îndemnat zi de zi la menținerea conștiinței. Noi îl apreciem astăzi, după atâtea bătălii, pentru susținerea ideilor de progres, pentru tăria afirmării sale, pentru curajul exprimării adevărului ce ne înconjoară, pentru convingerile lui!

    Vasile Tărțan nu este doar un privitor care vede totul, ci este un cutezător constructor al unei vieți pe care o vrea altfel, meritată de acest popor oropsit pe care îl iubește atât de mult, precum mama, fratele și pe cei apropiați, rămași în viață. Este conștient Vasile Tărțan că românii erau adesea în umbră, iar dușmanii au încercat să schimbe cursul vieții din aceasta, frumos numită de cei cu mințile luminate “Grădina Maicii Domnului”.

    Oricum, pentru mine și pentru oricare cititor al poeziilor lui Vasile Tărțan, autorul rămâne un spirit echilibrat, regenerator de izvoare vii cu multe substanțe tămăduitoare pentru neamul acesta, numit de ÎPS Justinian “poporul suveran”. Toate aceste substanțe devin susținătoare ale tinereții, ele fiind frumusețea acțiunilor susținute de autor. E greu să te poți obiectiva descriind “la rece”, uman vorbind, o personalitate complexă, în permanentă căutare de sine, în permanentă ardere, cu tenacitatea tipică a lui Vasile Tărțan. De aceea spun că eroul meu este un personaj fascinant, fabulos chiar dacă m-aș referi doar la poezia lui. Mai presus de toate Tărțan este… “cineva”, mai ales atunci când șarjând amical, constatăm că este atât de util și plăcut! S-ar putea ca lansarea să aibă loc la Cluj și apoi aici, acasă, unde-l așteptăm cu mult drag!

    Teodor Curpaș

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE