More

    “Hai băieţii!”, o expoziţie savuroasă dedicată istoriei fotbalului sătmărean

    expo2

    Asociaţia SAVO ne-a mai oferit o surpriză plăcută şi a pus la cale o expoziţie inedită dedicată fotbalului sătmărean. Fotografii din perioada boemă a anilor ‘50-’70 din fotbalul sătmărean au fost expuse la Centrul Cultural G.M.Zamfirescu din Piaţa 25 Octombrie.

    La deschidere, pe lîngă Ovidiu Mica, omul care s-a ocupat efectiv de strângerea datelor şi a fotografiilor, au ţinut să fie prezenţi viceprimarul Radu Roca, directorul Centrului Cultural G.M.Zamfirescu, Gigi Molnar, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, fostul arbitru divizionar Ludovic Gyure, Ştefan Szilagyi, preşedintele AJF Satu Mare şi bineânţeles Carol Kuki, cel care a trăit pe viu acea perioadă şi a oferit marea majoritate a fotografiilor expuse. Viceprimarul Radu Roca a avut parte de o surpriză , Carol Kuki oferindu-i legitimaţia de jucător pe care acesta a avut-o la Olimpia în anii ‘90.

    „Sunt evident emoţionat şi ţin să-i felicit pe organizatori. Am jucat şi eu fotbal la Olimpia iar domnul Kuki mi-a fost antrenor şi mă bucur mult că mi-a adus legitimaţia mea aici. „ E important să nu uităm de cei care au scris istoria acestui sport la Satu Mare şi aştept cu nerăbdare şi continuarea acestei expoziţii cu imagini din anii ‘70 pînă în prezent” a punctat viceprimarul Radu Roca.

    Ovidiu Mica le-a mulţumitcelor care l-au ajutat în strângerea datelor şi a fotografiilor, toate din colecţia personală a unor foşti fotbalişti.
    Apar fotografii cu fostele echipe ASMD Satu Mare, Sănătatea, Olimpia CFR sau Recolta Carei. Iar cea mai apreciată a fost de departe cea făcută în 1960 în momentul îmbarcării în avion a echipei de la Recolta Carei . „ Are povestea ei” ne-a explicat Carol Kuki. „Eram în Divizia B şi aveam meci la Sibiu iar preşedintele echipei a rezolvat să mergem cu avionul. Era un avion militar transformat în unul de linie…ce emoţii am avut, ştiu că am stat lîngă fereastră chiar la aripă”, îşi aminteşte Kuki-bacsi .”Ne a purtat noroc avionul căci am câştigat derby ul cu 3-0”, a mai povestit fostul jucător din anii ‘60 de la Recolta Carei . De altfel, extrem de mândru, Kuki-bacsi ne-a arătat zîmbitor…”parcă nu m-am schimbat mult de atunci. Sunt aici în poză, al doilea pe scara avionului”.

    S-au depănat amintiri cu foşti jucători de legendă ai fotbalului sătmărean iar organizatorii au promis că pe viitor vor încerca să adune într-o expoziţie imagini şi cu foştii arbitri şi conducători din fotbalul sătmărean. Iar fostul arbitru Ludovic Gyure a promis că va dona colecţia de programe de meci pe care o are acasă pentru o altă expoziţie dedicată Olimpiei.
    Expoziţia poate fi vizitată gratuit, în fiecare zi în holul Centrului Cultural GM Zamfirescu din Casa de Cultură a Sindicatelor.

    Florin Mureşan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE