More

    Termenul de aplicare a unor proiecte europene, prelungit

     

    intalnire

     

    Termenul de implementare a unor proiecte europene va fi prelungit conform celor declarate ieri, la Satu Mare, de secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dănuţ Alexandru Potor. În cadrul întâlnirii avute la sediul Prefecturii cu primari și consultanți având ca temă avizarea proiectelor cu finanţare europeană aferente PNDR 2007-2013 şi 2014-2020, secretarul de stat a arătat că se va încerca prelungirea termenelor de implementare doar numai pentru proiectele care au șanse reale de finalizare.

    Fondurile trebuie accesate
    În prima parte a acestei întâlniri, ministrul secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Dănuţ Alexandru Potor, a arătat că, pentru acest an, României i-au fost alocate, din partea Uniunii Europene, peste 5,2 miliarde de euro pentru proiecte cu finanțare europeană. Dintre aceștia, 3,5 miliarde de euro sunt alocați pentru Ministerul Agriculturii prin AFIR. Până în prezent, prin subvenții APIA și alte proiecte AFIR, au fost accesați circa 2,1 miliarde de euro. ”Mai avem de accesat 1,4 miliarde de euro până la finalul anului, bani destinați dezvoltării rurale din România, pe care trebuie să nu-i pierdem. Pentru asta vom face tot ce este posibil. Vrem să mergem pe teren să vedem exact care este situația și de ce sunt blocate investițiile”, a mai spus secretarul de stat.
    Prezent la aceeași întâlnire, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, a precizat că instituția pe care o reprezintă își schimbă strategia de abordare în legătură cu beneficiarii din cauza faptului că s-a constat o reticență în accesarea de fonduri europene de teama unor controale. ”Rolul nostru este să readucem încrederea în rândurile beneficiarilor. AFIR are în vedere ca aceste obiective să fie atinse pentru dezvoltarea zonei rurale din România. De aceea ne deplasăm în teritoriu să vedem cu ce probleme ne confruntăm. Nu suntem oamenii deciziilor din birou”, a mai spus Adrian Chesnoiu. În aceeași notă a fost și discursul susținut de directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, Mihaela Nicoleta Măhălean.

    Proiecte prelungite
    Tot cu aceeași ocazie, secretarul de stat Dănuţ Alexandru Potor i-a răspuns consultantului sătmărean Paula Fogaş, care a explicat că noile reglementări de achiziţii, chiar dacă sunt foarte bune şi transparente, sunt extrem de greu de aplicat, astfel că un beneficiar care finalizează o achiziţie în patru luni poate fi considerat un erou.

    Secretarul de stat a mai arătat că în anii precedenți România a pierdut circa 800 de milioane de euro din cauza unor proiecte neconcretizate. În prezent, banii alocați proiectelor PNDR 2007-2014 care nu pot fi implementate vor fi reportate în alocarea 2014-2020. ”Nu vom merge mai departe cu proiectele care nu au șanse reale de finalizare”, a fost ferm Dănuţ Alexandru Potor.

    La întâlnirea de ieri de la sediul Prefecturii au mai fost prezenți deputatul sătmărean Magyar Lorand, prefectul Darius Filip, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( OJFIR) Satu Mare, Gabriel Mihali, dar și primari, secretari de primării sau consultanți din județ. Aceștia din urmă, în cadrul discuțiilor care au urmat, au ridicat o serie de probleme cu privire la implementarea proiectelor europene dar și de legislație românească în acest sens.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE