More

    Cum deschizi o afacere. Antreprenorul sătmărean Mircea Spătar ne familiarizează cu alfabetul business-ului

    Cum deschizi o afacere (1)

    Există mulți tineri cu potențial antreprenorial și nu doar tineri, ci și adulți care poate își doresc să își transforme viețile începând o afacere. Cum pot să facă acest lucru, care este alfabetul demarării unei afaceri, aflăm de la Mircea Spătar, un antreprenor experimentat și de succes, director al unei prospere agenții de turism din municipiul Satu Mare.

    Pași detaliați pentru deschiderea unui business
    Deschiderea unei afaceri este un proces care poate părea o nebuloasă pentru mulți oameni. Dar ca în orice situație, totul pare complicat numai atunci când e o lipsă de înțelegere la mijloc. Orice lucru sau idee pot fi misterioase numai până în punctul în care sunt înțelese. În acest sens, antreprenorul de succes Mircea Spătar le vine în ajutor celor la început de drum în lumea business-ului.

    “Există trei variante pentru a înființa o firmă: PFA, SRL și SRL-D. În funcție de ceea ce se dorește a fi prestat, vorbim despre mai multe avantaje pentru fiecare variantă. PFA se poate înființa de către persoane fizice care au o anumită specializare, într-un anumit domeniu și doresc să deschidă o afacere în domeniul respectiv. Se poate deschide, în acest caz, așadar, strict pe domeniul pe care există specializare și niciun alt domeniu. Dacă vorbim despre o afacere în forma SRL, ea poate fi demarată pe orice tip de activitate și nu e nevoie de specializare într-un anumit domeniu. Aici și costurile de înființare sunt un pic mai mari decât pentru un PFA. Dacă pentru un PFA vorbim despre o sumă de 250 lei, pentru un SRL vom plăti în jur de 500 de lei. Există inclusiv varianta de SRL-D, care se adresează exclusiv persoanelor care nu au mai înființat niciodată o firmă, costurile fiind apropiate de un PFA în acest caz.” – a declarat pentru GNV Mircea Spătar, director agenție de turism.

    Stabilirea numelui și domeniului de activitate
    Două elemente fundamentale care trebuie luate în considerare atunci când dorești să deschizi o afacere pentru a oferi un serviciu sau un produs sunt stabilirea numelui și a domeniului de activitate. “Primul pas în demararea unei afaceri este alegerea denumirii firmei. Eu recomand să fie alese cel puțin trei variante de nume, pentru că acestea trebuie verificate la Registrul Comerțului (Independenței nr. 14/A în municipiul Satu Mare) în baza de date care cuprinde toate numele de firme la nivel național. E important de menționat, așadar, că numele firmei trebuie să fie unic. Apoi, după validarea numelui, firma are nevoie de un sediu social, care se face pe baza unui contract de comodat între proprietarul sediului și firma proaspăt înființată. Urmează realizarea actului constitutiv, unde vor fi trecute obiectele de activitate care poartă numele de coduri CAEN. Aceste coduri se găsesc și pe internet. Toate aceste documente se fac și se depun la Registrul Comerțului. Totodată, în momentul în care o persoană hotărăște să deschidă o afacere, se poate adresa unei societăți (companii) care se ocupă cu înființări de firme. Bineînțeles, există și un mic comision, dar îl scapă pe cel care dorește să inițieze afacerea de toată această bătaie de cap birocratică de la început.” – spune antreprenorul Mircea Spătar.

    După ce au fost parcurși primii pași în definirea afacerii, alegerea tipului de afacere (fie PFA – Persoană Fizică Autorizată, fie SRL – Societate cu Răspundere Limitată sau SRL-D – Societate cu Răspundere Limitată – debutant) și finalizarea documentației, cârma este la antreprenor și succesul depinde numai de el.

    Pentru cei care vor să devină așadar din angajați, angajatori, aceste informații reprezintă un prim pas foarte important către pornirea unei afaceri. Mai departe, ingredientele de bază sunt ambiția, curajul, creativitatea și perseverența.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE