More

    Judeţul va avea primul album fotografic

    stef

    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că judeţul Satu Mare va avea după mai bine de 25 ani de ani un nou album fotografic. La eveniment au mai participat directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, şi managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop. Conform proiectului, sătmărenii sunt invitaţi să participe cu câte zece fotografii reprezentative despre judeţul Satu Mare, care urmează să fie expuse într-o expoziţie, programată pentru data de 25 octombrie, şi din care vor fi alese cele mai reuşite 200 de instantanee fotografice. Albumul se va contura în linii mari la sfârşitul lunii noiembrie, urmând ca cele mai bune fotografii să fie prezentate publicului larg cu ocazia Zilei Naţionale a României, mai exact pe 1 Decembrie.

    Sătmărenii, invitaţi să îşi expună fotografiile
    Preşedintele Adrian Ştef îi cheamă pe toţi sătmărenii să participe cu câte 10 fotografii reprezentative despre judeţ la o expoziţie-concurs, care va avea loc în data de 25 octombrie la Muzeul de Artă Satu Mare. Şi asta pentru a da o legitimitate albumului foto, în condiţiile în care cei mai buni fotografi sătmăreni vor contribui substanţial la acest album. “Vrem să lansăm o mică competiţie, în urma căreia s-ar putea realiza acest album al judeţului. Ştim bine că la monografia judeţului deja se lucrează sub coordonarea consilierului meu Cristian Anghel, alături de instituţiile subordonate şi aparatul propriu al Consiliului Judeţean. Iar acum vreau să anunţ faptul că vrem să avem acest album foto al judeţului şi cerem ajutorul sătmărenilor, pentru că sunt convins că nu suntem noi pricepuţi în toate, cu toate că avem specialişti alături de noi. Mă interesează fiecare poză care ar putea să ajungă la noi, la Consiliul Judeţean ca să putem prezenta, pe urmă, tuturor celor care vin în vizită la noi acea poză, care să fie în albumul judeţului. Noi avem poze adunate de-a lungul timpului, dar eu spun că nu sunt suficiente. Pentru a avea un album cu adevărat reprezentativ cu toate zonele judeţului nostru, indiferent în ce colţ al judeţului s-ar afla acea zonă, ne-am gândit ca să lansăm acest concurs. Finalul va fi în 1 Decembrie într-un cadrul festiv, vrem să premiem cele mai reuşite poze, bineînţeles de către un juriu competent în acest domeniu”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

    Ultimul album, acum un sfert de secol
    Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că acesta va fi primul album foto după cel apărut în 1988, declarând că în paralel se lucrează şi la monografia judeţului. “În 1988 s-a elaborat ultimul album foto al judeţului şi eu zic că este vremea să avem unul nou. Eu spun că, trecând de vorbe, cu o astfel de acţiune implicăm cu adevărat sătmărenii, societatea civilă. Îi implicăm pe cei care ne-au ales. Adică ne pasă de părerea lor. Şi cred că astfel vom avea un album al judeţului care să fie puţin criticat dacă le oferi tuturor posibilitatea să contribuie la acest album. Căci altfel ştim bine că se vor găsi unii şi alţii care ne vor critica”

    Muzeul Judeţean, gazda evenimentului
    Directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, a precizat că instituţia pe care o reprezintă va pune la dispoziţia organizatorilor sala de expoziţii a Muzeului de Artă, considerând, totodată, că un astfel de album foto va oferi cele mai bune elemente identitare ale judeţului nostru. “Proiectul albumului foto a fost pornit de mai de mult, alături de proiectul monografiei, şi ambele sunt văzute ca şi elemente identitare principale ale judeţului nostru. Albumul foto este un element care se vede uşor, de către oricine. Este foarte oportună expoziţia de la Muzeul de Artă pentru că o expoziţie le dă posibilitatea tuturor artiştilor să îşi expună lucrările. Unii artişti sătmăreni chiar fotografiază de o viaţă întreagă şi ar fi păcat să se piardă. Sigur, trebuie să fie foarte multe fotografii artistice, trebuie un anumit cadru prielnic pentru a o prinde. De aceea am încercat să captăm tot ceea ce înseamnă imagine fotografică realizată până acum”, a declarat Liviu Marta.

    Amatori sau profesionişti, poftiţi la expoziţie!
    Managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop, a precizat că aşteaptă lucrările sătmărenilor până în data de 24 octombrie, pe care le pot depune la Muzeul de Artă, urmând ca în data de 25 octombrie să fie organizată o expoziţie-concurs. “În 25 octombrie vom organiza expoziţia preliminară şi vom vorbi cu asociaţiile artiştilor fotografi din Negreşti, Carei şi Satu Mare. Ne adresăm tuturor sătmărenilor, fie că sunt într-o asociaţie fie că că nu, să se adreseze cu un număr de maxim zece lucrări printate, care să fie depuse până pe data de 24 octombrie, să ajungă la Muzeul de Artă. Acolo vor fi selectate lucrările mai reprezentantitve şi va fi realizată prima expoziţie. Pe baza acestei expoziţii vom lua legătură cu artiştii care merită să intre în discuţie, ca în final, în ziua de 1 Decembrie, să organizăm premierea celor mai bune lucrări şi sătmărenii vor avea deja o imagine a viitorului album”, a precizat Felician Pop.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE