More

    Bătălia pentru bătaia inimii, câştigată de sătmăreni

    mob

    Chemarea lansată către populaţie de cluburile Rotary din România, împreună cu Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie, pentru a lua parte activă în programul “Promenada Inimilor” s-a desfăşurat simultan în 24 de oraşe din România, în perioada 30 septembrie – 5 octombrie. La Satu Mare organizatorul acţiunii a fost clubul local Rotary. Voluntarii clubului au reuşit mai multe performanţe, dintre care cea mai importantă este impactul acţiunii, care se poate măsura şi prin cifre exacte.

    Pe parcursul derulării acţiunii, la marşurile zilnice au participat 13 ONG-uri şi 18 instituţii de învăţământ. Patru cotidiane locale, trei posturi de TV local, 2 posturi de radio locale şi regionale, 4 portaluri de ştiri locale şi regionale au informat populaţia în limba română şi maghiară, într-o alternanţă care a reuşit să acopere 100% grupul de consumatori de presă, din toate categoriile. Captarea instituţiilor de învăţământ în acţiuni a realizat conştientizarea directă a ideii şi în rândul tinerilor de la şcolile primare până la licee.
    Mass media din Satu Mare a fost informată zilnic despre programele desfăşurate, asigurând astfel o diseminare a informaţiilor cât se poate de largă. Însuşind importanţa şi alăturându-se ideii, la rândul ei, presa locală a asigurat spaţii largi de publicare, sprijinind astfel cu mijloacele proprii eforturile organizatorilor depuse în păstrarea sănătăţii populaţiei prin mişcare. Sătmărenii au participat într-un număr relativ mare la “promenadă”, prezenţa la acţiunile zilnice a fost de la 70 la 200 persoane, în funcţie de programe şi de vreme. Prezenţa totală estimată până la penultima zi a fost de circa 800 de persoane.
    Campania “Promenada Inimilor” a atins miercuri cea mai mare cotă de participare. Dintr-o mobilizare exemplară ale instituţiilor invitate a rezultat o masă de circa 200 de participanţi de toate vârstele. Programul prezentat pe Someş de caiacişti pe parcursul traseului a avut un impact deosebit, iar Caritas a invitat colaboratorii săi din Germania, aflaţi în Satu Mare, dând astfel o notă internaţională acţiunii. Elanul senioarelor de la Asociaţia Pensionarilor a avut rolul de a impune ritmul, demn de urmat de tineri. Ieri, 5 octombrie, au participat Societatea Sportivă “Cetatea” Ardud, Şcoala Gimnazială Lucian Blaga, Colegiul Naţional “Kölcsey Ferenc”, Liceul Tehnic Unio, Liceul Reformat. Aşadar, putem afirma că prima “bătălie” dată pentru bătaia sănătoasă a inimii, proclamată şi dusă timp de o săptămână de rotarieni alături de sătmăreni, a fost câştigată.
    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE