More

    Bombe declanşate de cutremure

    cladire

    Chiar dacă judeţul Satu Mare nu prezintă un grad ridicat în ceea ce priveşte producerea unor cutremure, totuşi acestea pot avea loc în orice moment. În urma analizei făcută de o comisie mixtă formată din specialişti din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare, la nivelul judeţului nostru au fost depistate cinci clădiri care se pot prăbuşi la prima mişcare telurică mai serioasă. Trei dintre acestea sunt biserici.

    Cutremure rare
    Potrivit afirmaţiilor făcute de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan, zona cu cel mai mare grad de risc seismic din judeţ este zona Careiului, având un grad de risc de 8 grade pe scara MSK. Potrivit scalei, gradul 8 face parte din categoria cutremurelor puternice cu mobilă răsturnată şi părţi din clădire prăbuşite (5-6 grade pe scara Richter). Şi municipiul Satu Mare se află într-o zonă de risc seismic însă ceva mai scăzut, de doar 6 grade pe scara MSK, adică simţit de toţi oamenii, echivalentul a 3-4 grade pe scara Richter. O altă zonă cu risc seismic este şi Tarna Mare.
    Din fericire, cutremurele pe raza judeţului Satu Mare sunt foarte rare. Spre exemplu, ultimul înregistrat în judeţ s-a produs în urmă cu circa 5 ani, în zona Careiului, însă din fericire a avut o intensitate mică. Ultimul cutremur important produs în judeţul nostru a avut loc în anul 1912. Din fericire, nu a produs victime ci doar pagube.

    Clădiri cu “bulină roşie”
    Cu toate că mişcările telurice se produc foarte rar în judeţul nostru, asta nu înseamnă că acestea nu pot apărea oricând şi pot produce pagube serioase. Şeful ISU Satu Mare a precizat că în urma expertizării făcute de o echipă formată din specialişti de la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi ISU, pe raza judeţului Satu Mare au fost depistate cinci clădiri cu risc ridicat de prăbuşire la orice cutremur. Două dintre acestea sunt din municipiul Satu Mare. Este vorba despre imobilul de pe strada Rândunelelor, care se sprijină de mulţi ani doar în nişte bârne de lemn, şi o biserică recent renovată. “În cazul bisericii, chiar dacă a fost renovată recent, aceasta prezintă încă risc de prăbuşire din cauza faptului că structura de rezistenţă este foarte şubredă”, a mai spus colonelul Gheorghe Dan. Ambele clădiri sunt incluse pe lista monumentelor istorice.
    Celelalte trei clădiri cu “bulină roşie” se află la Babţa, unde se produc frecvent alunecări de teren, la Călineşti Oaş şi la Negreşti Oaş. Aici vorbim despre o biserică şi două construcţii civile.
    Pentru orice eventualitate, ISU Satu Mare face periodic campanii de informare şi prevenire a populaţiei în cazul producerii unor cutremure. “Chiar azi am postat pe site-ul instituţiei noastre o serie de măsuri de care populaţia ar trebui să ţină cont în cazul producerii unor cutremure.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE