More

    Expoziţia “ Privilegiile medievale şi moderne ale oraşului Satu Mare “ la Muzeul Judeţean

    Muzeul Judeţean Satu Mare şi Arhivele Statului Satu Mare organizează azi începând cu ora 13.00, la Muzeul Judeţean, vernisajul expoziţiei: “Privilegiile medievale şi moderne ale oraşului Satu Mare”. După 40 de ani documentele cele mai valoroase ale Primăriei Satu Mare, împărţite atunci de conducerea judeţului Satu Mare între Arhivele Statului şi Muzeul Judeţean, ajung din nou împreună, e drept pentru puţin timp, pentru a privi trecutul oraşului prin intermediul unor documente unicat, spectaculoase prin informaţia conţinută, autografe, forma grafică, materialul din care sunt confecţionate, pergament sau hârtie de moară. De-a lungul timpului aceste documente au fost cercetate de mulţi oameni de seamă, printre ei numărându-se şi Nicolae Iorga care a consultat documentele în anul 1925.
    Primul privilegiu este acordat de regele Andrei al II-lea (1205-1235) oaspeţilor teutoni din Sătmar, Al doilea privilegiu datează din anul 1264 şi este acordat de regele Ştefan (1240-1272) tot oaspeţilor din Sătmar, care sunt întăriţi în libertatea de care se bucură oaspeţii din Alba. Privilegiile se repetă în timpul regilor Carol Robert de Anjou (1308-1342) şi Ludovic cel Mare de Anjou (1326-1382), Satu Mare fiind pe cale de a deveni oraş liber regal. Tuturor acestor eforturi li s-a pus capăt, atunci când oraşul a ajuns în stăpânirea unor mari feudali, din mâinile unor regi mai puţin puternici. În secolul al XVI-lea oraşul devine centrul unui mare domeniu aflat în stăpânirea austriecilor, ajungând în anul 1569 să cuprindă nu mai puţin de 185 de sate, târguri şi părţi de sate.
    Cu toate problemele ivite de-a lungul timpului, oraşul Satu Mare nu a încetat niciodată eforturile de a accede la statutul de oraş liber regal. Printre acestea se menţionează eforturile dintre anii 1660-1665 când Cămara regală din Bratislava cerea oraşului Satu Mare în schimbul statutului de oraş liber regal, 100.000 de florini şi întreţinerea a 200 de ostaşi pedeştri. După mai bine de 50 de ani, aceste demersuri reuşesc, desfăşurându-se în mai multe etape: unificarea celor două oraşe, Sătmar şi Mintiu, în urma hotărârii Consiliului oraşului din 29 decembrie 1712, primirea în anul 1715 a dreptului de a avea stemă şi recunoaşterea unificării de către Dieta de la Bratislava, plătirea unor sume importante ca despăgubire pentru bunurile fiscului imperial şi în fine, recunoaşterea de către împăratul Carol al VI-lea(1711-1740) a unirii oraşelor Satu Mare şi Mintiu şi dobândirea statutului de oraş liber regal. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 10-20 octombrie 2013 la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare, situat pe Bulevardul Vasile Lucaciu nr.21.
    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE