More

    Jandarmii, mai aproape de cetăţeni

    conferinta

    În sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Satu Mare s-a desfăşurat ieri o conferinţă de presă, care a avut ca temă lansarea Campaniei “Jandarmeria pe înţelesul tuturor”, organizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare în parteneriat cu Primăria Municipiului Satu Mare şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare.
    La întâlnirea cu presa locală au participat primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, colonelul Gheorghe Avram, inspectorul general şcolar Mariana Roman, inspectorul şcolar Crina Leş, şi jandarmi din cadrul Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Faptelor Antisociale. Campania se derulează timp de un an, până în data de 30 septembrie 2014.
    În cadrul conferinţei de presă, colonelul Gheorghe Avram a declarat că prin această campanie se doreşte informarea cetăţenilor în privinţa rolului pe care îl are Jandameria pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
    “Vrem să eliminăm, dacă se poate, acea imagine a jandarmului cu bâta şi ciomagul, să înţeleagă cetăţeanul că jandarmul este în sprijinul acestuia“, a mai adăugat inspectorul şef al IJJ Satu Mare. Scopul acestei campanii constă în informarea cetăţenilor indiferent de vârstă, naţionalitate, zonă geografică, mediu social, educaţie, religie sau profesie despre modul activ în care Jandarmeria se implică în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. La rândul său, primarul Dorel Coica a declarat că este încântat de această colaborare cu IJJ Satu Mare, şi că doreşte ca de acum înainte colaborarea dintre cele două instituţii să fie şi mai strânsă. Inspectorul şcolar Mariana Roman a precizat că aceste activităţi de prevenire sunt necesare şi binevenite şi că elevii de la cei mici până la cei mari vor fi implicaţi cu plăcere.
    Campania este structurată pe trei componente: una de informare, una de prevenire şi una de dialog social.
    Prima etapă este organizată sub sloganul „Stop violenţei şi discriminării în şcoli!” se va desfăşura sub forma mai multor activităţi preventive şi un concurs tematic destinat tuturor elevilor judeţului Satu Mare, în care vor fi abordate teme legate de violenţă, despre cauzele comportamentului violent şi despre  efectele pe termen scurt mediu şi lung.
    La clasele de gimnaziu vor fi teme legate de răspunderea minorului, iar în cazul liceenilor vor fi discuţii despre orientarea şcolară şi profesională, despre şcolile militare de învăţământ. În cadrul activităţilor preventiv-educative pe care jandarmii le vor desfăşura în şcoli în perioada imediat următoare vor fi utilizate materiale diferenţiate pe categorii de vârstă, realizate de jandarmii Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Faptelor Antisociale.  În cadrul campaniei elevii vor fi implicaţi în diferite concursuri, cei mici prin desene, iar cei mari prin realizarea unor eseuri, urmând ca aceştia să fie evaluaţi de către lucrătorii IJJ. Tot în cadrul acestei campanii, cei de la Detaşamentul 1 Mobil al Jandarmeriei sămărene vor efectua exerciţii demonstrative în şcolile implicate în cadrul acestui proiect.
    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE