More

    Mănăstirea Bic – loc de pelerinaj, dar şi un atractiv punct turistic

    La 3 km de oraşul Şimleu Silvaniei se află Mănăstirea Bic, un loc de pelerinaj şi un atractiv punct turistic, unic în regiune. Piatra de temelie a fost pusă în 1994, iar construcţia cuprinde acum o biserică din lemn, din anul 1720, biserica nouă şi chiliile, fiind singura mănăstire datată în Sălaj după anul 1700. În 29 august 1995 se proiectează și se demarează lucrările de construcție. În 2001 încep lucrările de tencuire a interiorului și exteriorului bisericii mari, precum și lucrările la mansardă. La 29 august, la Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, a avut loc sfințirea de către P.S. dr. Ioan Mihălţan. Biserica de lemn din incinta mănăstirii, datând din anul 1700, a fost strămutată din Stâna în martie 1997.

    Este amplasată în frumoasa poiană de la marginea localităţii Bic ce aparţine de oraşul Şimleu Silvaniei. Strămutarea bisericii monument de lemn de la Stâna (judeţul Sălăj), datată în anul 1720, reprezintă momentul de început pentru mănăstire. În timp, mănăstirea, având hramul „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, se dezvoltă, fiind construit un complex arhitectural format dintr-o biserică nouă şi chiliile celor 10 măicuţe şi a preotului mănăstirii. Vechea şcoală din sat a fost preluată şi amenajată prin grija mănăstirii, iar câteva măicuţe-dăscăliţe au grijă de sufletul şi mintea celor 15 copii care, în prezent, urmează aici şcoala primară. În atenţia măicuţelor sunt şi bătrânii suferinzi pe care îi au în îngrijire. Din primăvară şi până când zăpada se aşterne pe meleagurile Sălăjului, curtea mănăstirii este plină de flori, care dau naştere unei adevărate cascade de culori şi miresme. Mii de turişti şi credincioşi vin aici pentru reculegere, pentru Sfânta Spovedanie şi rugăciune.

    Mănăstirea de la Bic are însă și o importantă componență socială, în fosta școală în care s-a început activitatea funcționând în prezent școala confesională cu clasele I-IV și grădinița, în vreme ce, într-o casă donată mănăstirii de o familie de bătrâni, a fost înființat un azil unde își găsesc alinarea 25 de bătrâni. Mănăstirea Sfânta Treime Bic este însă mai mult decât un complex de clădiri și asta pentru că cea care este sufletul locului l-a întâlnit în mai multe rânduri pe părintele Arsenie Boca, astfel încât astăzi, când cel supranumit Sfântul Ardealului nu mai este printre muritori, Maica Stareță Marina împărtășește încă celor interesați învățămintele acestuia. Mănăstirea dispune de spațiu de cazare de 100 de persoane, unde pelerinul își găsește liniștea.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE