More

    Senatorul Marian, în Vocea Rusiei

    valer

    Ignorat de presa centrală, senatorul independent Marian Valer a reuşit să intre în atenţia publicaţiei “Vocea Rusiei”, o publicaţie care promovează în mod făţiş interesele Rusiei în ţara noastră. Ciudat este că senatorul Marian a intrat în atenţia publicaţiei pentru atacurile sale la adresa premierului Victor Ponta. Vocea Rusiei îl poziţionează pe numitul Marian Valer în tabăra “Renegaţilor” din România, puternic ancorată în lumea serviciilor secrete. În mod ciudat, replica senatorului Marian, prin intermediul căreia s-a lansat într-un atac virulent la adresa SUA, duşmanul tradiţional al Rusiei, nu a stârnit niciun ecou în paginile publicaţiei ce se autointitulează o goarnă oficială a Rusiei. De altfel, senatorul independent a mai avut de-a face cu forţele ruseşti. Acesta se laudă că a fost ţinta serviciilor secrete ruseşti la începutul anilor ‘90. În pofida acestui fapt, s-a plimbat nestingherit în 1992 prin Republica Moldova, făcând bişniţă cu ajutoare umanitare. De asemenea, a început să se deplaseze frecvent prin Ucraina, însoţit de consilierul său controversat, Ovidiu Ohanesian, fără să se teamă că ar fi putut deveni ţinta aceloraşi servicii secrete ruseşti. Având în vedere faptul că a scăpat nevătămat, rezultă că KGB şi GRU nu sunt chiar atât de supărate pe senator pe cât ar vrea el să ne facă să credem.

    Purtătorul de cuvânt al “Renegaţilor”
    “Scrisoarea deschisă a senatorului Valer Marian este un ultimatum adresat lui Victor Ponta. Textul scrisorii deschise, care a fost publicată de cotidianul.ro, musteşte de supărare şi ameninţări dure la adresa primului ministru. Senatorul Marian îl acuză pe Victor Ponta de ignorarea intereselor veteranilor luptei anti-Băsescu şi de repunerea în drepturi a unor reprezentanţi notorii ai regimului Băsescu. Este important faptul că purtătorul de cuvânt al taberei “Renegaţilor” conturează părţile beligerante într-un mod foarte asemănător cu modul în care acestea au fost conturate în analizele publicate de Vocea Rusiei”, se arăta în articolul “Se pregăteşte o revoluţie anti-Ponta”, apărut în 21 februarie 2013 în Vocea Rusiei.
    “Scrisoarea “Renegaţilor” este un ultimatum, cuplat o ameninţare directă. Lui Victor Ponta i se aminteşte soarta pe care a avut-o Nicu Ceauşescu („Prinţişorul”) şi se sugerează concluzia evidentă că actualul premier ar putea trece printr-o experienţă la fel de dramatică şi umilitoare dacă nu-şi va schimba comportamentul faţă de foştii aliaţi. În contextul acestui avertisment este grăitor faptul că din schema „Ponta – Nicu Ceauşescu” se deduce uşor încă o pereche logică şi anume “Băsescu – Ceaşescu”, conotaţiile fiind evidente. “Renegaţii” intră în faza fierbinte a războiului şi sunt dispuşi să meargă până la capăt, fapt evidenţiat de câteva fragmente din scrisoare: “Am decis să vă scriu pentru că nu mai am nimic de câştigat sau de pierdut în această lume, din care vreau să plec precum am intrat: cu capul sus!” şi “În rest, sunt pregătit pentru orice luptă”, se mai arată în articolul respectiv.
    Potrivit publicaţiei Vocea Rusiei, tabăra “Renegaţilor” este formată din cei care au fost daţi la o parte în procesul împărţirii principalelor fluxuri financiare şi elementelor-cheie a puterii politice, respectiv o parte din grupurile oligarhice, o serie de “mamuţi din media” (Sorin Roşca Stănescu, Cornel Nistorescu etc), oameni-simbol din “vechea gardă” din serviciile secrete: jurnalistul Ovidiu Ohanesian, colonelul SIE Ionel Dragomir, respectiv oponenţi ai premierului Victor Ponta din PSD.

    Atacurile la adresa SUA, ignorate de Vocea Rusiei
    Este deosebit de interesant modul în care “Vocea Rusiei” îl poziţionează pe senatorul independent Marian Valer în tabăra “Renegaţilor”, puternic ancorată în lumea serviciilor secrete. Dar mult mai interesant este faptul că numitul Marian Valer a intrat în atenţia publicaţiei care promovează fără perdea interesele Rusiei în România prin atacul său la adresa premierului Victor Ponta. Ar fi fost mult mai logic ca respectiva publicaţie să îi acorde atenţie senatorului Marian Valer prin prisma declaraţiilor sale antiamericane, proferate de de acesta în cadrul declaraţiei politice intitulate “Vocea Rusiei sau Vocea SRI”. Declaraţia politică s-a dorit a fi o replică la articolul “Se pregăteşte o revoluţie anti-Ponta”, publicat de Vocea Rusiei.
    În titlu se sugerează că ar fi vorba de o declaraţie legată de Rusia. “În niciun caz nu am fost, nu sunt şi nu voi fi sluga Rusiei, fapt pe care cred că l-am dovedit cu prisosinţă prin unele anchete pe care le-am efectuat, în calitate de procuror, asupra evenimentelor din decembrie 1989, cu privire la implicarea unor agenţi ai URSS sau sprijinirea voluntarilor moldoveni în războiul din 1992 cu rusofonii din Transnistria”, este singura referinţă care se leagă de titlul declaraţiei politice, prezentate în 26 februarie de la tribuna Senatului României.
    După ce a terminat într-o singură frază cu Rusia, senatorul independent se lansează într-o adevărată ofensivă la adresa Statelor Unite ale Americii. “Dar nici nu am fost, nu sunt şi nu voi fi sluga Americii, deşi am tot respectul faţă de poporul american şi faţă de principiile secularei democraţii americane. Nu este admisibilă însă umilirea românilor de către Administraţia SUA prin neacordarea vizelor libere pentru cetăţenii români, prin neacordarea unor ajutoare substanţiale României şi prin nepromovarea unor investiţii majore în ţara noastră, spre deosebire de alte foste state socialiste, ca Ungaria, Polonia şi Cehia, având în vedere devoţiunea manifestată de poporul român prin implicarea armatei române în războaiele antiteroriste din Afganistan şi Irak ori prin facilităţile acordate SUA pentru utilizarea Aeroportului Mihail Kogălniceanu şi pentru amplasarea scutului antirachetă. Nu este admisibil nici comportamentul de proconsuli ai ultimilor ambasadori americani în România. Nu este admisibilă nici acapararea, pe ochi frumoşi şi de dincolo de Ocean, a unor resurse vitale şi valoroase ale României: petrol, gaze, inclusiv de şist, aur, uraniu”, afirmă senatorul Marian în declaraţia sa.
    În mod dubios, atacurile senatorului Marian Valer la adresa SUA, inamicul tradiţional al Rusiei, n-au stârnit absolut deloc interesul publicaţiei “Vocea Rusiei”. În mod normal, o publicaţie care promovează făţiş interesele Rusiei în România nu avea cum să rateze un asemenea subiect.

    A pozat în ţintă a serviciilor secrete ruseşti
    După cum afirmă în declaraţia politică “Vocea Rusiei sau Vocea SRI”, senatorul Marian Valer s-a lovit de serviciile speciale ale fostei URSS. Într-un interviu acordat site-ului cotidianul.ro, senatorul Marian Valer afirmă că a dat de urma agenţilor sovietici, care au fost implicaţi în declanşarea sângeroaselor evenimente din Decembrie 1989 de la Sibiu. “Întocmeam atunci dosarul “RomBac” din care reieşea implicarea sovieticilor în România. Pe scurt, era vorba despre zborul unui avion Rombac la Sibiu în seara de 20 decembrie, ciudat, pentru că de obicei se zbura cu Antonov-uri. În acel avion erau în jur de 90 de pasageri, 30 de români în partea din faţă…pe primul loc stătea chiar actualul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ, pe-atunci episcop de Alba. În partea din spate stăteau 60 de „băieţi” înalţi, majoritatea blonzi care vorbeau o românească stricată, cu accent basarabean. Au coborât cu 300 de genţi diplomat de diverse mărimi. O angajată de la aeroportul Otopeni mi-a spus că la plecarea “băieţilor” din Bucureşti unul dintre ei a scos trei buletine diferite cu aceeaşi fotografie. Am verificat şi lista pasagerilor, iar la domiciliile din buletine figurau fabrici, uzine şi instituţii publice din diverse judeţe. (…) Cred că tot aceşti indivizi au declanşat carnagiul prin focul de simulatoare declanşat în apropierea unităţilor militare şi la unele clădiri civile. Din păcate, nici SRI, nici USLA – care avea agenţi în civil pe toate zborurile – nu au vrut să coopereze. Văzând că nimeni nu cooperează, pentru a nu fi acuzat mai târziu că am participat la această muşamalizare, am demisionat”, a declarat numitul Marian Valer.
    Senatorul Marian Valer se laudă că a fost ţinta serviciilor secrete ruseşti. “Am fost urmărit şi de serviciile ruseşti. Am aflat acest lucru după vreo doi ani, de la şeful SRI Satu-Mare care mi-a spus că la Hotelul Dacia în camerele în care erau cazaţi străinii şi unde se practicau metodele vechi de verificare a bagajelor în lipsa lor, s-a găsit o hârtie cu numele şi adresa mea. Într-o seară, după demisie, ajungând acasă am găsit pe uşă, scris cu culoare roşie – Nu vei scăpa, vei muri!”, declară Marian. Este greu de crezut că numitul Marian Valer a putut scăpa atât de uşor de serviciile secrete ruseşti, dacă acestea ar fi decis că acesta constituie vreun pericol pentru ele. Senatorul sătmărean n-ar fi avut nicio şansă în faţa agenţilor KGB sau GRU, din cauza cărora cică a renunţat la Procuratură.

    Protejat în deplasările din Republica Moldova şi Ucraina?
    Deşi se laudă că ar fi fost ţinta serviciilor secrete ruseşti, senatorul Marian Valer s-a deplasat în 1992 în Republica Moldova. Oficial, acesta s-a deplasat acolo pentru sprijinirea voluntarilor moldoveni în războiul din 1992 cu rusofonii din Transnistria. În realitate, actualul senator independent a făcut bişniţă cu ajutoarele colectate din Satu Mare, pe care pur şi simplu le-a comercializat prin intermediul unor cetăţeni din Republica Moldova. Dacă ar fi să-l credem pe Marian Valer, rezultă că acesta şi-a riscat viaţa mergând în Republica Moldova în acele timpuri, unde serviciile secrete ruseşti îi puteau face de petrecanie fără niciun fel de probleme.
    În mod similar, numitul Marian Valer a început în urmă cu trei ani să umble prin Ucraina, o altă ţară în care putea să-l ajungă mâna lungă a serviciilor secrete ruseşti. Numitul Marian Valer a participat la numeroase manifestări organizate de comunitatea românească din Ucraina. Cu ocazia primei vizite, din ianuarie 2011, a fost desemnat preşedinte de onoare al Uniunii Românilor din Transcarpatia Dacia. Un om întreg la cap, care se ştie urmărit de KGB sau de GRU, nu s-ar plimba cu atâta nonşalanţă prin Ucraina. Asta cu excepţia situaţiei în care vizitele lui au avut cu totul alte scopuri decât cele declarate. La cât de lejer s-a deplasat Marian Valer prin Republica Moldova şi Ucraina, ai putea spune că a fost chiar protejat de serviciile secrete ruseşti despre care susţine că voiau să-l omoare.
    La fel de interesant este şi faptul că în peregrinările sale a fost însoţit de fostul jurnalist răpit în Irak, Ovidiu Ohanesian. Înainte de a activa ca jurnalist, acesta a lucrat la Combinatul de Îmbogăţire a Minereurilor de fier acide de la Krivoy Rog din Ucraina. Fără să fie clar ale cui jocuri informative le face, jurnalistul care a lucrat în Ucraina a devenit cunoscut opiniei publice prin atacurile lansate la adresa serviciilor secrete din România după eliberarea sa din Irak. Probabil că nu tocmai întâmplător, Ovidiu Ohanesian a ajuns consilierul pe probleme de siguranţă naţională al senatorului independent Marian Valer, pe care l-a convins să atace constant nu numai serviciile secrete din ţară, ci toate instituţiile de bază ale Statului Român. Probabil că autorităţile abilitate vor acorda mai multă atenţie acestor aspecte dubioase, care-l leagă pe numitul Marian Valer de Rusia, nu numai de Vocea Rusiei.

    Alex Ohaha

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE