More

    Grevă japoneză în spitalele sătmărene

    spital

    Grevă japoneză în unităţile spitaliceşti din toată ţara. Cadrele medicale din judeţ s-au alăturat acestei acţiuni, purtând banderole tricolore. Protestatarii cer mărirea salariilor şi o finanţare mai bună pentru sistemul sanitar. Medicii nu vor înceta lucrul, dar vor purta banderole tricolore în piept sau pe mâini, în semn de protest. Este doar un nou semnal de alarmă, susţin liderii medicilor sătmăreni. Totuşi, preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, Călin Bumbuluţ, susţine că pe data de 2 noiembrie mai mulţi medici sătmăreni vor participa la un miting de protest care va avea loc în Bucureşti. Conform celor declarate de managerul Spitalului Judeţean, Adrian Marc, protestul medicilor nu afectează activitatea unităţii spitaliceşti. Mai mult, acesta susţine că a convenit cu liderii medicilor asupra desfăşurării în condiţii optime a activităţii medicale.

    Liderii medicilor cer 6% din PIB
    Cadrele medicale au intrat, luni, în grevă japoneză, nemulţumite de salarii şi condiţiile de muncă. Deocamdată, greva este un semnal de alarmă, însă dacă nu vor primi ceea ce doresc, cadrele medicale sunt decise să paralizeze întreg sistemul sanitar. Cadrele medicale vor mărirea salariilor pentru toţi cei care lucrează în sistemul sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014 şi alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru Sănătate. Următorul pas în obţinerea revendicărilor va fi făcut pe 2 noiembrie, când este programat un miting la care va participa personalul medical, dar şi auxiliar din toată ţara. Dacă nici atunci nu se va rezolva nimic, cei din sistemul sanitar românesc se pregătesc de grevă generală. “Minimum 6% din PIB pentru Sănătate; O legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat; O lege a salarizării specifică sistemului de sănătate; Apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; Organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public, pentru asigurarea unor servicii promte şi de calitate pentru pacienţi; Consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate”, sunt cele şase revendicări ale protestatarilor.

    Medicii sătmăreni, solidari cu colegii din ţară
    Preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, Călin Bumbuluţ, a precizat că deja au fost împărţite banderole tricolore de către membrii Biroului executiv al Colegiului Medicilor în toate spitalele. Mai mult, pe data de 2 noiembrie o delegaţie a medicilor din judeţ va participa la un miting de protest în Capitală. “Acum avem grevă de tip japoneză, iar în data de 2 noiembrie avem o adunare generală la Bucureşti, mergem într-un marş programat pe o distanţă de şase kilometri, împreună cu ceilalţi din Coaliţia Profesioniştilor. Dorim 6% din Produsul Intern Brut, sau să vedem că până în 2015 se va eşalona o creştere graduală. Dublarea salariului rezidenţilor, o lege a salarizării în sistemul sanitar care să fie adecvată pentru specificul muncii noastre, şi mai sunt o serie de lucruri specifice pentru fiecare ramură, pentru colegii dentişti, etc., pentru că deja este o nebunie. Nu avem cerinţe speciale pentru Satu Mare, noi avem cerinţe la fel ca întreg sistemul sanitar şi care ţin de Bucureşti. Ne ţinem de acest protest cu îndârjire şi ne aşteptăm din partea Guvernului României să ne aloce acest 6% din PIB, să dubleze salariile rezidenţilor, căci altfel pleacă toţi. Vrem o lege a spitalelor corespunzătoare care să asigure pacienţilor noştri siguranţa că tot ce este necesar şi prescris lor să poată fi asigurat în sistemul sanitar, să nu ajungă să îşi aducă de acasă tot ce le trebuie pentru orice fel de intervenţie sau orice fel de tratament. Purtăm banderole tricolore pe halate albe. Biroul executiv al Colegiului Medicilor a fost împuternicit să se ocupe cu împărţirea banderolelor în spitale”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, Călin Bumbuluţ.

    Activitatea spitalelor nu este perturbată
    Protestul medicilor şi a personalului auxiliar nu este de natură să perturbe activitatea medicală, susţine managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Adrian Marc. Conform aceleiaşi surse, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă a convenit cu sindicatele din Sănătate ca acest protest să se desfăşoare fără niciun fel de derapaj. “Greva japoneză nu afectează activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă, ea se desfăşoară conform legii, astfel încât cadrele medicale să poată să îşi exprime dorinţa pentru revendicările formulate şi, în acelaşi timp, şi, pe de altă parte, actul medical să se desfăşoare în bune condiţii. Am discutat acest lucru cu sindicatele şi am convenit de comun acord ca acest protest să nu afecteze actul medicale. Este, pe de altă parte, dreptul conferit prin lege pe care îl au angajaţii din sistemul sanitar”, a declarat Adrian Marc.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE