More

    FOTO. În premieră la Satu Mare. Apă termală, transformată în energie electrică

    Pentru prima dată în județul Satu Mare, apa termală va fi folosită pentru a produce curent electric, fiind folosită, în acest sens, o tehnologie de vârf.

    La ieșierea din Căuaș înspre Tășnad există o sondă de explorare pentru apa geotermală. Potrivit celor de la Buletin de Carei, acea sondă nu a fost amplasată acolo pnetru a fi deschis un nou ștrand în zonă ci pentru a produce curent electric.

    Suprafața pe care este amplasată sonda este un teren privat cumpărat de către un sibian și situat la marginea comunei, spre ieșirea către Tășnad, mai spun cei de la Buletin de Carei.

    Cheltuielile pentru producerea curentului electric, în afară de investiția în modulul de transformare, sunt infime. În instalație intră apa geotermală la o anumită temperatură și iese la o temperatură cu 14 grade mai mică. Această diferență este transformată, printr-o tehnologie de vârf, în energie electrică.

    Adâncimea aprobată pentru forare la Căuaș este de 2400 m.

    Modulul și tehnologia de producere a eneregiei electrice din apă termală au fost pentru prima dată utilizate în județul Bihor acum câțiva ani, în premieră pentru Europa.


    Sursa: Buletin de Carei

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE