More

    FOTO. Monstrul de foc a capitulat. Incendiul de la Moftin a fost lichidat

    La Moftinu Mare, azi, sâmbătă, 6 ianuarie a.c., monstrul de foc a capitulat în fața pompierilor români. Poate nu întâmplător, în ziua Botezului Domnului, intervenția de la Moftinu Mare s-a încheiat. Obosiți dar cu satisfacția unei misiuni îndeplinite, pompierii militari s-au retras, lăsând monstrul cumințit, pe mâna “stăpânilor”.

    Bravii militari au pornit spre casele lor unde, cu brațele deschise îi așteaptă familia și colegii. Se întorc victorioși, fără fanfară dar mulțumiți că după 20 de zile de foc au repurtat o nouă victorie pe frontul incandescent, poate cea mai mare din întreaga lor carieră. Nu mai contează că au făcut Crăciunul în câmp sau că au trecut în Noul An departe de cei dragi, s-au avut unul pe altul și împreună au învins.

    20 de zile de foc, 3,5 km de dispozitiv pentru alimentare cu apă, zeci de pompieri, sute de decibeli, mii de litri de apă, zeci de mașini de luptă, teamă, curaj, ambiție și… mult prea multe critici. Acestea ar fi tagurile care ar descrie intervenția pentru stingerea incendiului de la sonda Moftinu.

    20 de zile în care acești oameni au încercat zilnic să găsească soluții pentru stingerea unui incendiu de proporții și periculos. Îmi aduc aminte discuția purtată cu unul dintre băieți, când au văzut monstrul prima dată, au simțit o strângere de inimă, în timp, s-au obișnuit cu el. Dar la primul contact cu zgomotul asurzitor și vâlvătaia dogoritoare te întrebi dacă mai apuci să-ți iei copilul în brațe sau să-ți mai vezi mama, soția sau iubita.

    20 de zile în care s-a muncit zilnic, deși unora li s-a părut că pompierii au stat și s-au uitat la foc. 20 de zile în care unii nu mai pridideau să arunce cu pietre în pompieri, denumindu-i incompetenți și susținând că fac de rușine Arma. 20 de zile în care în timp ce unii stingeau incendiul din spatele monitorului, ghiftuiți de sărbători, oamenii aceștia mâncau ce apucau și-și petreceau timpul zi și noapte construind cărămidă cu cărămidă la propriu, atât platoul intervenției cât și strategia ei.

    20 de zile de foc pentru ei au fost 20 de zile de critici pentru cei cu mintea odihnită. Deseori, ținta acestor critici a fost inspectorul general colonelul Marian Daniel Dragne. Probabil cei care au aruncat la liber cu noroi nu au fost niciodată militari adevărați și nu știu că un incendiu se stinge în echipă.

    Că nu poți să-l faci pe Dragne incompetent fără a jgni echipa care a lucrat cu el dar și zecile de pompieri din inspectoratele Bihor, Sălaj, Maramureș, Satu Mare, Timiș, Bistrița Năsăud, Mureș, Cluj, care au executat ordinele. Unii au considerat că Agenda Pompierului îi ridică osanale lui Dragne. Marele lui merit este că a condus și a dus la bun sfârșit această intervenție. Incontestabil. A coordonat forțele în așa fel încât intervenția s-a finalizat fără victime și fără pagube. Și asta nu poți face decât lucrând cot la cot cu cei mici, pentru că ei sunt motorul unei intervenții. Iar ei, ne-au spus de neumărate ori că l-au simțit aproape.

    Pe această cale dorim să-i asigurăm pe cârcotași că Agenda Pompierului își va păstra obiectivitatea și scopul pentru care a fost creată – să fie alături de cei din linia întâi. Facem mențiunea că dacă inspectorul general Daniel Marian Dragne va comite vreo greșală, vom fi pe fază și îl vom taxa jurnalistic. Deocamdată, marcăm doar momentul unei intervenții rare, dificile și de succes datorită eforturilor reunite ale atâtor militari. Intervenție care va intra în istoria pompierilor, bineînțeles cu comandantul ei, colonelul Dragne.

    Monstrul de foc s-a stins. Respect pompierilor! Respect, oameni minunați și devotați!

    Cât despre Dragne… luați-i capul, domnilor! Dacă tot a stat în câmp de sărbători și a coordonat misiunea, “merită”!

    Sursa: AgendaPompierului.ro

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE