More

    Călătorie în timp cu Mocăniţa pe Valea Vaserului

    O călătorie cu trenul cu aburi “Mocănița” pe defileul Văii Vaserului din Munții Maramureșului pare o ieșire pe o altă poartă a timpului și e unul dintre punctele de atracție a turiștilor români și străini care ajung în Maramureș.

    Când călătoriţi cu Mocăniţa urcând valea, ar trebui să se reţină că aceasta este ca o călătorie în timp: după plecarea din staţia Vişeu, telefonul nu mai are semnal, iar orice contact cu timpurile contemporane este pierdut; trenul este tras de o locomotivă veche, cu aburi, şi de aceea se cere atenţie sporită la scânteile sau funinginea care ar putea păta sau arde hainele; de-a lungul drumului, nu există magazine, iar proviziile de mâncare, apă şi alte consumabile trebuie făcute dinainte de plecare.  “Neprevăzutul” este un cuvânt cheie în munţi şi vă sfătuim să nu plănuiţi nimic pentru după-amiază, având în vedere că nu există o oră sigură a întoarcerii: ceva se poate strica (pentru că trebuie să avem în vedere vechimea liniilor, de mai mult de 70 de ani, şi a locomotivei, care poate fi şi mai bătrână) sau pot fi copaci sau pietre pe linie. Având în vedere că vremea în munţi este foarte instabilă, pantofi potriviţi, haine călduroase şi o haină rezistentă la apă sunt necesare.

    Valea Vaser este în zona de frontieră şi este bine să aduceţi şi o carte de identitate sau un paşaport. Totul începe la staţia de tren Vişeu de Sus (Căile Ferate Forestiere Vişeu de Sus sau CFF Vişeu de Sus). Cum aceasta nu e o staţie obişnuită de tren, ci una forestieră, nu există platforme pentru pasageri. Locul arată mai degrabă ca un depozit de lemne decât ca o staţie de tren, cu un puternic miros de lemn proaspăt tăiat. Dimineaţa foarte devreme, Mocăniţa este pregătită pentru excursia din zi. Atât vagoanele pentru turişti, cât şi cele forestiere sunt ataşate la locomotive cu aburi, se fac provizii de lemn şi de apă – ele sunt combustibilul motorului pe aburi – iar mecanicul porneşte motorul. După un timp, trenul şuieră lung, pufăind de-a lungul drumului.Urmând râul în cascade, trenul trece mai întâi pe lângă casele din Vişeu de Sus. Apoi, după aproape şapte kilometri, ruta intră în pădurea sălbatică, trecând pe lângă stâncile prăpăstioase ale strâmtorii, şi făcându-şi intrarea în munţi prin tuneluri întunecoase. Liniştea naturii este întreruptă nu doar de râul grăbit şi zgomotos, de pufăiturile şi sâsâitul trenului, ci, din când în când, şi de fluierăturile ascuţite ale locomotivei. Mocăniţa se strecoară apoi uşor în sus, pe pantele abrupte, deseori dând impresia că nu mai poate avansa şi că puterea aburului nu este suficientă. Totuşi, reuşeşte să continue aventura şi să transporte turiştii în locuri pitoreşti. Călătoria pe Valea Vaserului, fie o excursie de o zi cu trenul sau o drumeţie mai lungă, este o adevărată aventură. În mijlocul pădurii întunecate, sau pe pajiştile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică şi zgomotoasă a muncitorilor din pădure, se deschide o lume fascinantă, o altfel de lume.

    Programul Mocăniţei

    Plecarea:

    Gara CFF Vişeu de Sus,  ora 09:00

    Traseul:  Vişeu de Sus – Novăţ/Paltin* – 21, 6km

    Sosirea în Vişeu de Sus, ora 15:30/16:30

    Plecarea va fi la ora 09:00 în vagoane închise şi încălzite.

    Durata călătoriei cu Mocăniţa este de trei ore pe un sens, unde la jumătatea traseului se va face o pauză de circa o jumătate de oră.

    Preţ:  Bilet călătorie Mocănița Vişeu de Sus – Novăţ/Paltin* și retur

    Adulţi: 83 RON/persoană

    Pensionari/Studenţi: 73 RON/persoană

    Copii/Şcolari 6-16 ani: 63 RON/persoană
    Pachetul turistic cuprinde: – Călătoria cu Mocăniţa -un tren cu abur cu vagoane încălzite-  La întâmpinare o ţuică fiartă numai bună ca la Maramu-  Cafea și gogoașă;-  Însoţitor de tren şi ghid turistic pe parcursul întregii călătorii.

    Pachet All Inclusive:

    Bilet călătorie Mocănița Vişeu de Sus – Novăţ/Paltin* și retur, pe lângă biletul de călătorie (inclus în preţ), un platou grill şi o băutură răcoritoare.

    Adulţi: 109 Ron/persoană,

    Pensionari/Studenţi: 99 Ron/persoană

    Copii/Şcolari 6-16 ani: 79 Ron/persoană

    Rezervări on-line, în limita locurilor disponibile prin tichetul  de rezervare din cadrul ofertei  sau la tel. 0722 910422, 0741657495, e-mail: agentia@romaniaturistica.ro.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE