More

    Pâine preistorică descoperită în cetatea ascunsă de la Bobald

    Unul dintre cele mai importante situri arheologice din judeţul Satu Mare şi din România se află la aproximativ trei kilometri de municipiul Carei. Puţin cunoscut chiar de către locuitorii judeţului, Dealul de la Bobald a dat istoricilor artefacte datând din preistorie, rezultate spectaculoase care au atras atenţia chiar şi cercetătorilor străini. Descoperirile unice de la Bobald au făcut ca aşezarea de aici să fie comparată cu o adevărată Troia a bazinului carpatic.

    Descoperirile arheologice făcute de-a lungul timpului la Bobald au arătat că încă din perioada epocii bronzului, aici s-a format un centru de putere cu o civilizaţie înfloritoare şi cu un sistem de relaţii extins. Mărturie stau obiectele ceramice numeroase, dar şi cele de metal extrem de diverse care ilustrează complexitatea vieţii în preistoria din regiunea noastră, dovedind şi faptul că, în esenţă, comunitatea de aici a rămas una paşnică şi predominant agrară. Începând cu anul 2010, o echipă formată din cercetătorii de la Muzeul Judeţean Satu Mare şi Muzeul Municipiului Carei, împreună cu profesori universitari de la Universitatea Babeş-Bolyai, au început colaborarea pentru cercetarea siturilor arheologice de la Bobald cu universităţi din Ungaria, precum şi cu cele din Koln şi Bochum. Rezultatele spectaculoase nu au încetat să apară.

    Istoricii au stabilit că cea mai importantă etapă de locuire a aşezării de la Carei aparţine epocii bronzului. În epoca bronzului, între 2500-1000 î.Hr., în regiunea ce cuprinde Câmpia Sătmarului, Câmpia Careiului şi Valea Eriului s-a format o civilizaţie înfloritoare, activă, cu un sistem de relaţii extinse. Comunitatea de aici, în esenţă, una rurală, care se ocupa cu agricultura şi creşterea animalelor, a lăsat în urma sa o superbă producţie de olărit.  Trei ani după începerea noii campanii de cercetare, arheologii au făcut o descoperire unică în România. Folosind o tehnică specială dar migăloasă, pentru identificarea resturilor paleovegetale, cercetătorii au găsit la Bobald singura pâine din epoca bronzului de pe teritoriul ţării noastre. Descoperirile de pâini preistorice sunt o raritate, nu doar în România, ci în întregul spaţiu european. Potrivit cercetătorilor, pâinea de la Bobald este specială şi datorită făinii din care a fost făcută, respectiv o făină bine cernută, cel mai probabil dintr-o specie de grâu superioară. Pâinea preistorică nu a fost singura sursă de mândrie pentru arheologii ce au studiat pe situl de la Bobald. Acum Muzeul Judeţean din Satu Mare se poate mândri cu vase ceramice de o calitate şi frumuseţe extraordinare, ornamentate cu ghirlande şi spirale, realizate prin diferite tehnici.

    Arheologul  Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, a declarat că, odată cu începerea construirii centurii de ocolire a municipiului Carei, șoseaua cea nouă trece printr-un sat preistoric de lângă aşezarea Bobald. „Ştim foarte bine ce este acolo. Avem sate preistorice, o mare cetate din epoca bronzului şi singurul sat dacic din zona Careiului. Este foarte important pentru că am făcut cercetări, am adunat date şi când apar date noi în urma săpăturilor cercetările sunt de anvergură”, a spus Liviu Marta.  Despre Bobald se ştie că era un sat străvechi, dispărut în timpul lui Rakoczi Francisc al II-lea (1676-1735), când toţi locuitorii au fost mutaţi în actualul oraş Carei, lângă Castelul Karolyi. În timpul cercetărilor, angajaţii Muzeului au adunat izvoare scrise, fiind cunoscute numele capilor de familie din fosta localitate.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE