More

    Bugete de criză la balurile bobocilor

    boboci

    Bobocii sătmăreni nu vor mai fi sărbătoriți cu mare fast în acest an. Şi asta pentru că tot mai puține licee din Satu Mare vor organiza balul bobocilor. Motivul este același: lipsa de fonduri. Dacă în anii precedenți elevii din clasele terminale au organizat evenimente cu sponsorizări de mii de euro, în acest an nu va mai fi la fel. Faptul este confirmat şi de către directorii unităţilor de învăţământ din judeţ, dar şi de către agenţiile de artişti, care se plâng că nu au mai primit cereri precum în anii trecuţi.
    Directorii de licee din judeţ s-au gândit să renunțe la eveniment ori să-l organizeze într-un cadru mai restrâns, fie în sălile de sport a liceelor, fie în locații care nu necesită costuri pentru închiriere. Pe de altă parte, majoritatea liceelor tehnologice au renunțat la organizarea evenimentului pentru că nu au reușit să atragă sponsori. Colegiile de elită din municipiu nu pot să renunţe cu una cu două la astfel de evenimente, dar vor organiza balul bobocilor cu mai multe restricții de natură financiară.
    Totuşi, există şi o excepţie. Dacă în anii precedenți nu s-a ținut evenimentul, în acest an elevii de la Colegiul Național Mihai Eminescu au liber la petrecere. Directorul unităţii de învăţământ, Ioan Pop, le cere însă mai multă decență. Situația din Satu Mare este aceeași ca și în alte județe.
    Agențiile de artiști se plâng de numărul foarte scăzut de cerințe în acest an. Astfel, agenţii au fost nevoiți să mai scadă din prețuri și să ofere pachete de organizare pentru eveniment. Dacă în anii trecuţi un artist ajungea la un onorariu de 2.000 de euro pentru un bal de boboci, în acest an același artist poate fi “luat” la doar 1.700 de euro. Agențiile de impresariat au și oferte mai reduse pentru evenimentele cu buget redus. Astfel, se pot găsi artiști pentru buzunarul fiecărui liceu.
    Printre liceele care nu va organiza astfel de baluri se numără și Colegiul Economic, care an de an organiza un eveniment fastuos pentru elevii de clasa a IX-a. La polul opus, trei licee sătmărene au anunțat până acum organizarea balului de boboci. Este vorba despre Colegiul Național Mihai Eminescu, Liceul de Artă Aurel Pop și Colegiul Național Doamna Stanca.
    Silvia Cseh

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE