More

    Noul Cod Rutier bagă spaima în şoferi

    soferi

    Guvernul a adoptat miercuri noul proiect privind Codul rutier, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Conform acestuia, amenda maximă se ridică la suma de 9.600 lei, iar perioada de suspendare a permisului de conducere este de doi ani. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie. Proiectul de lege privind modificările la Codul Rutier va fi transmis spre dezbatere Parlamentului.

    Şoferii implicaţi în accidente, pauză de doi ani
    Conform proiectului de lege din cadrul noului Cod Rutier, în cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă, respectiv între 1.680 şi 4.000 de lei, plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile. Dacă depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni cuprinse între 51 până la 120 de puncte amendă, respectiv amenzi între 4.080 şi 9.600 de lei, la care se adaugă, suspendarea permisului pentru un an. O modificare importantă în noul Cod Rutier este aceea că în cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi.
    Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, unde circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă pe sens, ţinând seama de împrejurări şi de cât de intensă este circulaţia, administratorul drumului poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 kilometri pe oră pentru tramvaie şi de 30 kilometri pe oră pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Poliţiei. În acelaşi timp, pe anumite sectoare de drum din afara localităţilor, unde se circulă pe o singură bandă pe sens, ţinând seama de împrejurări şi de trafic, administratorul drumului poate stabili, cu avizul Poliţiei şi limite de viteză mai mici, dar nu mai puţin de 50 de kilometri pe oră pentru toate autovehiculele.

    Alcoolemia de peste 0,5 g/l este infracţiune
    În cadrul noului Cod Rutier, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă, iar acest lucru se sancţionează cu amendă între 21 la 50 puncte-amendă şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile. În schimb, se modifică gradul în care alcoolemia devine infracţiune. Dacă potrivit actualelor prevederi, şoferii care aveau alcoolemii de peste 0,8 mg/l în sânge se alegeau cu dosar penal, de data aceasta cei prinşi cu alcoolemii de peste 0,5 g/l vor fi cercetaţi penal, riscând pedepse cu închisoare de la unu la cinci ani.
    Proiectul noului Cod Rutier sancţionează şi nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, iar în cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi între 51 şi 120 puncte şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Astfel, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE