More

    Doar UN elev rom din 100 ajunge la liceu. VEZI de ce

    romi1

    Liderii romilor din judeţ au participat în număr foarte mare la întâlnirea de ieri cu prefectul Eugeniu Avram, organizată în cadrul Grupului de Lucru Mixt organizată de Biroul Judeţean pentru Romi Satu Mare. Aceştia au cerut pe un ton imperativ, ca de obicei, noi facilităţi pentru integrarea copiilor în învăţământul de masă şi măsuri antisegregare, respectiv suport din partea autorităţilor locale în vederea racordării imobilelor în care locuiesc la utilităţile publice. Culmea, deşi majoritatea locuiesc fără forme legale în acele imobile sau şi-au construit abuziv locuinţe pe terenurile aflate în proprietatea statului sau în proprietate privată.

     

    În condiţiile în care specialiştii susţin că cea mai eficientă formă de integrare socială a minorităţilor defavorizate o reprezintă accesul la educaţie, copii romilor ajung să abandoneze băncile şcolilor încă de la vârste fragede. Mai exact, conform unor evidenţe ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, din numărul total de 58.685 de elevi, potrivit recensământului din acest an, un număr de 5.645 de elevi provin din rândul etniei rome. Dacă în clasele primare sunt înscrişi 2.551 de elevi, în clasele gimnaziu au mai rezistat doar 1.744 de elevi. Dezastrul este la liceu, acolo unde mai sunt înscrişi doar 173 de elevi, un mare semnal de alarmă tras de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare.

    Mai mult decât atât, aceştia îşi pierd propria identitate, în condiţiile în care doar 157 de elevi învaţă limba maternă, şi anume limba romani. Concret, este vorba despre şcolile din Sărăuad, Săcăşeni, Acâş şi Cidreag. Din păcate, majoritatea copiilor de etnie romă nu vorbesc limba română de acasă, mai ales îm mediul rural, fiind nevoiţi să ajungă să o înveţe pe băncile şcolii, pornind din start cu un handicap faţă de colegii lor.

    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, a ţinut să fie prezent la şedinţă pentru a le expune liderilor comunităţilor de romi măsurile concrete pe care le-a luat pentru a le satisface cerinţele. “Am ţinut să fiu prezent pentru că la ultima întâlnire cu dumneavoastră şi cu colegii dumneavoastră mi-au fost semnalate o serie de probleme şi aş vrea să vă spun stadiul în care se află. Adică, noi ne-am onorat toate promisiunile. Am clarificat cu primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, problema unui sediu pentru două asociaţii reprezentative ale romilor. Le-am găsit un spaţiu pe strada Porumbeilor unde îşi vor putea desfăşura activitatea. Ne-am ţinut de cuvânt. Am fost şi în comunităţile de romi din Stâna şi din Sătmărel şi le-am rezolvat şi acolo problemele. Sunt tot timpul aici, de luni până vineri mă puteţi căuta oricând, uşa mea este deschisă mereu. La mine nu aveţi nevoie de înscrieri în audienţe. Eu sunt aici să vă rezolv problemele şi până acum m-am ţinut de cuvânt”, a precizat Mircea Govor.

    romiLiderii romilor din mai multe localităţi din judeţ i-au cerut sprijinul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean în identificarea unor soluţii pentru racordarea imobilelor în care locuiesc la reţeaua de utilităţi publice, în special la reţeaua de electricitate. Mircea Govor le-a promis că va lua legătura cu toţi primarii din localităţile în care există astfel de probleme şi le-a promis că se vor găsi soluţii de urgenţă pentru a le rezolva.

    Viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, a avut un schimb acid de replici cu reprezentantul romilor din judeţ din cadrul Instituţiei Prefectului, Rozalia Bondrea. Mărul discordiei l-a reprezentat identificarea unor mijloace de transport pentru copiii romilor. Viceprimarul Papici a avut mai mult un discurs politic decât unul administrativ, îndemnându-i pe romi să îşi amintească că mai au şi obligaţii nu doar drepturi. “Toţi cetăţenii ar trebui să se supună în mod egal în faţa legii, legea nu este mai favorabilă unei etnii. Am luat la un moment dat în discuţie introducerea unor astfel de curse, pentru care ar fi nevoie lunar de 4.000 de lei, dar nu există cadru legeal. Bază legală există doar pentru transportul copiilor dintr-o localitate în alta, nu dintr-un loc al municipiului în alt loc din municipiu”, a precizat Marcela Papici, îndemnându-i pe romi să facă mici eforturi dacă vor să îşi dea copiii la şcoală, la fel cum faca majoritatea sătmărenilor.

    Remarca a atras nemulţumirea evidentă a consilierului Rozalia Bondrea, care a ţinut să precizeze că: “copiii celorlalţi sătmăreni nu sunt nevoiţi să străbată tot oraşul pentru a ajunge la grădiniţă. Dar copiii romilor trebuie să o facă”, după care s-a poziţionat ostentativ în faţa viceprimarului Papici. Drept răspuns, Marcela Papici a replicat: “Niciodată nu vom putea ajunge la o cooperare efectivă dacă liderii romilor nu se impun şi nu se implică cu adevărat”.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE