More

    Şantaj prezidenţial asumat

    Stresul AMR-ului ajuns acum la mai puţin de 60 de săptămâni îl face pe Traian Băsescu să dea din colţ în colţ, zbătându-se aberant în ieşirile sale pe sticlă , aproape cotidian, la 16.30, oră de maximă audienţă. Şi, ca şi cum nu ar fi arhisuficient, vineri, 18 octombrie, şi-a aranjat o prezenţă şi la emisiunea “Evenimentul zilei”, la B1TV, ca să nu-i scape nici gospodinele şi nici pensionarii. Numai că, fără să-şi dea seama sau poate intenţionat i-a ieşit un porumbel din gură, uimind întreaga suflare românească. Supărat ca de obicei pe Ponta, pe Crin Antonescu, pe USL, Guvern şi Parlament, dar mai ales sfidând, tot ca de obicei, prevederile Constituţiei, chiriaşul ilegal al Palatului Cotroceni nu s-a sfiit să se laude cu unul din şantajele comise, pe care şi l-a asumat fără echivoc, cu subiect şi predicat.
    Concret, fostul ministru al Justiţiei în perioada proaspăt demisului pe atunci Guvern Tăriceanu, independentul Cătălin Predoiu, a fost convocat la Cotroceni, unde i s-a ordonat ca în vederea menţinerii sale în funcţie şi în Guvernul Boc, să nu se atingă de Daniel Morar în niciun chip. Nu se ştie şi poate nu se va şti niciodată dacă cel băgat în chingi a avut vreo reacţie oricât de mică.S-a dovedit, însă, că “pohta ce-a pohtit-o” stăpânul din Deal a devenit realitate. Deşi cam târziu, acest şantaj asumat readuce în discuţie o nouă încălcare gravă a Constituţiei săvârşită, a câta oară? de cel chemat să vegheze tocmai la respectarea ei ad-litteram. Un nou demers parlamentar de suspendare şi apoi un referendum de demitere al acestuia s-ar înscrie în logica normală a lucrurilor, chiar în pofida slugărniciei Curţii Constituţionale. Iar un nou eşec ar putea cel puţin să convingă unele cancelarii occidentale, spre mulţumirea românilor, că este o performanţă negativă că de trei ori consecutiv un şef de stat să aibă parte de un noian de nemulţumiri acumulate. Care ar fi bine să se regăsească şi în MCV-urile cu care cel în culpă a ameninţat şi ameninţă în continuare.

    În emisiunea de la B1TV acesta l-a acuzat pe servantul său de odinioară de combinaţii neortodoxe cu Hrebenciuc şi apoi a decretat că este lipsit de şanse în competiţia pentru Cotroceni. Aşa că nu este exclus că asumarea publică a şantajului de către Traian Băsescu să nu fie tocmai întâmplător, ci una strategică menită să-i facă pârtie spre jilţul din Deal unei doamne pe care n-o numim, dar lumea ştie despre cine-i vorba.
    S-a dovedit că atunci când are vreun interes, Traian Băsescu devine imprevizibil şi este în stare de orice. Dar, oricum, acele 60 de săptămâni ale AMR-ului nu ţin un secol şi, până atunci, se pot întâmpla şi minuni.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE