More

    Semnal de alarmă pentru primari

    alarma

    Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan, i-a atenţionat ieri pe primarii din judeţ prezenţi la o şedinţă de informare la Prefectură, să-şi ia toate măsurile necesare deoarece se anunţă temperaturi foarte scăzute şi ninsori după data de 1 noiembrie. Tot cu această ocazie, edililor li s-a cerut ajutor pentru buna funcţionare a serviciilor poştale. De asemenea, li s-a înmânat un program de calcul rapid a veniturilor nete obţinute de cetăţenii care solicită ajutoarele sociale.

    Început de iarnă geros
    În prima parte a şedinţei coordonată de prefectul Eugeniu Avram, şeful ISU Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan le-a atras atenţia primarilor că, potrivit Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie (INMH), începând cu data de 1 noiembrie în judeţ vor fi înregistrate temperaturi negative şi precipitaţii destul de însemnate sub formă de ninsoare. “Primarii trebuie să-şi ia toate măsurile necesare pentru a păstra drumurile practicabile pentru că vor cădea precipitaţii însemnate. Totodată, trebuie să fie luate măsuri de pregătire a populaţiei pentru sezonul rece. Doar în acest sfârşit de săptămână pompierii au intervenit la şase incendii izbucnite la gospodăriile populaţiei”, a mai spus şeful ISU Satu Mare. De asemenea, a mai solicitat primarilor o mai bună colaborare şi să fie menţinută o legătură permanentă între primării şi ISU.
    Tot cu această ocazie, şeful Oficiului Judeţean de Poştă Satu Mare, Nicoleta Cristea, a precizat că în urma restructurărilor din poştă, serviciile acestei companii vor fi asigurate mai anevoios, afirmând că din cei 435 de poştaşi, după restructurări au mai rămas 354. De asemenea, le-a cerut ajutorul edililor din judeţ în vederea acordării unui spaţiu factorilor poştali din comune. În continuare, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Comunicaţii (ANCOM) le-a făcut cunoscut primarilor ultimele noutăţi cu privire la accesul la reţelele amplasate pe domeniul public, iar reprezentantul Prefecturii Satu Mare, Cosmin Dorle a solicitat urgentarea implementării Legii 165.

    Program de calcul pentru ajutorul social
    În cea de a doua parte, directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a prezentat edililor noul program de calcul a veniturilor nete obţinute din agricultură pentru solicitanţii de ajutoare sociale. Este vorba despre un program elaborat de Ministerul Agriculturii care calculează rapid veniturile nete din agricultură pe baza numărului de hectare lucrate, a numărului de animale şi a numărului de păsări deţinute de fiecare solicitant. De altfel, toţi primarii prezenţi au primit câte un CD cu acest program. În baza calculului făcut, sunt eligibili cei solicitanţi care obţin venituri anuale de până la 1.000 de euro/persoană sau până la 2.500 de euro/familie.
    În cele din urmă, directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale, Vartolomeu Bartoş, a prezentat ultimele noutăţi cu privire la acordarea ajutoarelor pentru încălzire. Astfel, începând din acest an vor fi acordate subvenţii şi pentru cei cu venituri mici care-şi încălzesc locuinţele cu curent electric, nu doar cu gaze naturale sau lemne. Pentru acestea, limitele de venituri până la care vor fi acordate sunt aceleaşi ca şi în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, limita superioară fiind de 615 lei/persoană. Ajutoarele variază între 240 pentru familiile/persoanele cele mai sărace cu venituri până la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană. Aceste sume acoperă între 100% și 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi.
    Pentru obţinerea acestor ajutoare, solicitanţii vor prezenta o cerere însoţită de documente justificative privind componenţa familiei, veniturile realizate şi situaţia juridică a locuinţei.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE