More

    Eroul Necunoscut, revine pe soclu. Statuia, inaugurată de Ziua Națională

    Asociațiile care se ocupă cu reamplasarea statuii Eroului necunoscut în municipiul Satu Mare, și anume Asociația Tempora și Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, își doresc ca statuia Eroului necunoscut să fie amplasată pe un soclu în Centrul Vechi. De asemenea, se are în vedere inaugurarea acestei statui pe data de 1 Decembrie, chiar de Centenar. Stadiul proiectului și de ce mai este nevoie au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în sala mică de ședințe a Palatului Administrativ, de reprezentanții celor două asociații. La întâlnirea cu presa au fost prezenți și prefectul Darius Filip, reprezentantul Consiliului Județean, Ștefan Coșarcă, respectiv viceprimarul Adrian Albu, directorul Direcției de Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu.

    Monument emblematic pentru Sătmar

    Prefectul Darius Filip a arătat că până acum au fost făcuți niște pași foarte importanți pentru realizarea proiectului, dar mai trebuie făcut mulți pași, în sensul că ar mai fi nevoie de niște bani.

    ”Este o statuie importantă pentru județul nostru, un monument emblemă a orașului și județului Satu Mare, de aceea încercăm să realizăm acest proiect”.

    În continuare, președintele Asociației Tempora, Voicu Șichet, a prezentat stadiul acestui proiect, prezentând, totodată, și macheta statuii. Acesta a precizat că au fost parcurse o serie de formalități în ceea ce privește obținerea avizelor necesare din partea comisiilor și că speră ca edificiul să fie inaugurat chiar de Ziua Națională, de Centenar.

    Mai este nevoie de bani

    Acesta a mai adăugat că pentru realizarea și amplasarea acestui monument sunt necesari circa 50.000 de euro. Până acum au fost adunați circa 20.000 de euro alocați de Consiliul Județean, în timp ce cele două asociații au mai reușit să adune circa 10.000 de euro. ”Cei de la Primărie au declarat că mă ajută cu tot ce este necesar, dar nu au bani”, a mai spus Voicu Șichet.

    Totodată, președintele Asociației Tempora a mai arătat că toți sătmărenii pot face donații, sub diverse forme, pentru realizarea monumentului.

    Se pot face donații și direct, la președinții celor două asociații, dar și în conturi bancare care pot fi văzute pe site-ul Asociației Tempora.

    Unde va fi amplasată

    Referitor la statuia Eroului Necunoscut, Voicu Șichet a precizat că aceasta va fi amplasată în zona Centrului Vechi.

    Viceprimarul Adrian Albu, a arătat că Primăria Satu Mare are în vedere reabilitarea totală a Centrului Vechi, dar a precizat că în planurile de reabilitare este inclusă și această statuie.

    Totodată, s-a făcut un apel la toți sătmărenii să contribuie financiar pentru realizarea acestui monument la Satu Mare și pentru ca acesta să poată fi inaugurat de Ziua Națională a României.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE