More

    “Lupoaica” din Satu Mare, una dintre cele mai reprezentative statui ale urbei

    Statuia Lupoaicei din Satu Mare reprezintă unul dintre cele mai însemnate obiective turistice ale urbei de pe Someş. Statuia îi evidențiază pe Romulus și Remus – cei doi întemeietori ai Romei, ambii fiind protejați și hrăniți în copilărie de o lupoaică.

    De-a lungul timpului, replici ale celebrei statui realizate de artiști români au fost instalate în mai multe orașe din România, printre care: Bucureşti, Alba Iulia, Blaj, Brad, Brașov, Constanța, Dej, Galați, Năsăud, Săcele, Satu Mare, Sighișoara, Târgu Mureș, Târnăveni, Toplița, Turda, Zalău.

    La Satu Mare statuia este amplasată în Piața Vasile Lucaciu însă în perioada de dinainte de 1989 a fost mutată în Piața Libertății în centru, în locul unde este acum statuia lui Vasile Lucaciu. Statuia Lupoaicei îi înfățișează pe legendarii întemeietori ai Romei, frații Romulus și Remus, alăptați de o lupoaică, acest edificiu redând legenda întemeierii Romei, conform căreia cei doi frați care au întemeiat orașul au fost îngrijiți de o lupoaică.


    Prima statuie a Lupoaicei, făcută din bronz, a fost dezvelită la Satu Mare în anul 1936, vis-a-vis de Palatul Prefecturii, fiind cu fața spre centrul orașului. După anul 1940, această statuie a dispărut fără urmă, existând unele supoziții că ar fi ajuns la Lugoj. Dar în 1992 sculptorul Radu Ciobanu realizează altă statuie și a scos negativele de pe Statuia Lupa Capitolina din Turda, după care a turnat-o la el în atelier. La aceasta au contribuit trei oameni de nădejde: L. Sabău (arhitect, proiectare), I. T. Rafan (inginer, coordonare) și cioplitoria Vistea din Cluj (execuție). Acum, legenda lui Romulus și Remus dăinuie și în orașul sătmărenilor, purtându-i pe valurile istoriei.

    Statuia este o copie a celebrei „Lupa Capitolina” din capitala Italiei și redă zilnic trecătorilor legenda lui Romulus și Remus. Pe stâlpul susținător se găsește inscripția „ROMANAE VIRTUTI IN DACIA REDIVIVAE SACRUM” și trei medalioane turnate cu chipul lui Traian, Decebal și Regele Ferdinand I.
    Cum spuneam, asemenea statui există în mai multe oraşe ale ţării. Statuia Lupoaica din Timişoara are însă o istorie mai aparte. Monumentul din mijlocul Pieţei Victoriei este un cadou primit de Timişoara din partea primăriei din Roma, în 1926, ca simbol al latinităţii. Este o copie a „Lupa Capitolina” din capitala Italiei, amplasată pe o coloană de 4,96m. La inaugurarea din 23 aprilie 1926, au participat în jur de 10.000 de timişoreni. La eveniment au luat parte Samuil Şagovici, primarul Timişoarei, Vasile Goldiş, ministrul cultelor, dar şi reprezentanţii Partidului Fascist din Italia, condus de Benito Mussolini, despre care se ştie că visa la un nou Imperiu Roman. Predarea statuii s-a făcut de către consulul Italiei la Timişoara.


    Statuia a fost dărâmată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce România a întors armelor împotriva puterilor Axei (Germania, Italia, Ungaria, Japonia, Bulgaria, Finlanda), alături de care a pornit însă în război. Românii din Timişoara au decis să protesteze astfel faţă de Italia fascistă condusă de Mussolini, care a sprijinit Ungaria să obţină Transilvania de Nord.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE