More

    Reabilitarea străzii I.L. Caragiale, blocată de E.On Gaz

    coica

    Reabilitarea străzii I. L. Caragiale şi a celor adiacente sunt în impas din cauza faptului că şeful Centrului operaţional Satu Mare al E.On Gaz, Vasile Andreica, refuză să coopereze cu Primăria Satu Mare pentru a introduce conductele de gaz la o adâncime normală de 90 de cm. În prezent, aceste conducte se află la doar 25-30 de cm adâncime, lucru care nu permite continuarea lucrărilor pe aceste străzi. Deplasându-se ieri la faţa locului, primarul Dorel Coica a arătat de ce nu pot fi continuate lucrările, afirmând că Vasile Andreica nu a catadicsit nici măcar să acorde asistenţă de specialitate pentru ca firma care efectuează lucrările să pună conductele la adâncimea necesară. Pentru a detensiona situaţia, ieri s-a deplasat la Satu Mare directorul regional de la Cluj a E.On Gaz, care a avut o discuţie cu primarul Dorel Coica.

    “Gică contra” de la E.On Gaz
    Însoţit de city-managerul Dan Băbuţ, de specialişti din cadrul Primăriei Satu Mare precum şi de reprezentanţii firmei care efectuează lucrările, primarul Dorel Coica s-a deplasat ieri pe strada I.L. Caragiale pentru a constata la faţa locului de ce lucrările au fost oprite. “Aici nu se mai poate lucra de două săptămâni din cauza şefului de la E.On Gaz Satu Mare, Vasile Andreica. Pe aceste străzi, conductele de gaze se află la o adâncime de 25-30 de cm, deşi în mod normal ar trebui să fie la cel puţin 90 de cm. Am solicitat lui Andreica să ne pună la dispoziţie cel puţin un specialist pentru ca firma constructoare să mute aceste conducte la adâncimea necesară, însă ne-a refuzat. Am vorbit cu el de mai multe ori, dar acest “Gică contra” de la E.On Gaz s-a opus de fiecare dată”, a precizat primarul Coica.
    Din ceea ce s-a putut constata cu ochiul liber, primarul are dreptate, deoarece conductele de gaz sunt la o adâncime foarte mică. În această situaţie, lucrările nu pot continua pentru că, aşa cum spunea chiar primarul Dorel Coica, la o adâncime atât de mică, conductele de gaz nu ar rezista la un tonaj mai mare şi există riscul să cedeze. “Vreau să ştie toată populaţia municipiului Satu Mare că nu primarul este de vină că nu se fac lucrări pe strada I.L Caragiale şi pe cele adiacente, ci acest “Gică contra” de la E.On Gaz. Să se ducă la Andreica şi să-l întrebe pe el de ce nu-şi face datoria”, a mai afirmat primarul Coica.

    A fost solicitat ajutorul şefilor mai mari de la gaze
    Edilul şef a mai precizat că văzând că nu are cu cine să vorbească la Satu Mare, a solicitat intervenţia şefilor de la E.On Gaz România din Târgu Mureş. Cei de aici l-au trimis ieri la Satu Mare pe şeful Centrului Regional Cluj Napoca a E.On Gaz. “Am purtat o discuţie cu şeful de la Cluj Napoca, care vine azi (n.r. – ieri) la Satu Mare să vadă care este situaţia. O să am o discuţie cu el la sediul Primăriei Satu Mare şi sper ca acesta să fie mai înţelegător”, a mai precizat Dorel Coica.
    De asemenea, primarul a mai afirmat că va lua atitudine atât faţă de şeful de la Satu Mare a E.On Gaz cât şi faţă de alte firme sau instituţii care nu-şi fac datoria. “De azi, E.On Gaz va sta mult şi bine la uşa Primăriei pentru a obţine autorizaţiile pe care le doresc. La fel o să fac de acum înainte cu toate instituţiile de acest gen, care nu-şi fac datoria”, a mai afirmat edilul şef.

    Investiţie de peste 4,2 milioane de lei
    Potrivit directorului general al SC Samcif SA Satu Mare, Bogdan Marin, dacă ar fi rezolvată problema conductelor de gaze, până la venirea iernii strada ar putea fi asfaltată cu stratul de rezistenţă, astfel încât să se poată circula pe ea. În afară de I.L. Caragiale, în reabilitare mai sunt incluse străzile Crivăţului, Văii, Orientului şi Plevnei, fiind vorba despre circa 2.100 de metri.
    Valoarea totală a investiţiei este de 4,2 milioane de lei fără TVA, fiind vorba despre o finanţare din fonduri europene. Din cele circa 70 de străzi neasfaltate din municipiul Satu Mare, au fost reabilitate 17, restul urmând să fie incluse într-un program finanţat din fonduri structurale, anul viitor.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE