More

    Crește numărul românilor care trec illegal din Canada în SUA!

    Pe prima pagină, cu caractere mari, este acest titlu, materialul continuând pe jumătate din pagina a 3-a a ziarului ‘’Zigzag’’ din aprilie, ediția a 2-a. Într-un chenar vizibil se anunță că numărul românilor care traversează ilegal granița dintre Canada și SUA, în special în statele New York, Vermont și New Hampshire, este în creștere în ultima perioadă, sugerând o nouă tendință a valului de imigrație ilegală pe continentul nord-american.

    Doar în lunile februarie și martie, cel puțin 15 români au fost prinși de agenții americani după ce au intrat în SUA fără documente legale. Autoritățile de la Washington avertizează că cei descoperiți riscă amenzi de mii de dolari, închisoarea sau chiar deportarea cu interdicția de a intra din nou în Statele Unite. Experți în domeniul imigrației sugerează existența unei legături între creșterea numărului de români prinși trecând ilegal din Canada în SUA și eliminarea de către Guvernul de la Ottawa a vizelor pentru cetățenii din România, măsură intrată în vigoare la 1 decembrie 2017.

    Cazurile de români proveniți din Canada și interceptați de agenți americani s-au multiplicat în ultimele luni. La începutul lui martie, la Newport au fost prinși 7 cetățeni români (4 adulți și 3 copii) care au încercat să intre în SUA la bordul unei mașini, pe la Derby Line în Vermont. În aceeași operațiune a mai fost oprită o mașină în care se aflau 4 francezi (2 adulți și 2 copii), intrați și ei fraudulos în SUA. Toți au fost predaţi pentru a fi deportaţi. Cu doar o săptămâna înainte, alți 3 adulți și 2 copii români au fost prinși în aceeași zonă. Șoferul a fost amendat cu 5.000 de dolari , toți urmând să fie deportați.

    La început de februarie un mexican și un guatemalez au încercat să introducă clandestin în SUA 5 români. Au fost descoperiți după urmele lăsate pe zăpadă. Românii urmau să plătească sume mari călăuzelor. O parte dintre români (3) au fost opriți în custodie, pentru a fi folosiți ca martori. Se știe că ‘’toate persoanele care vor să intre în SUA trebuie să facă acest lucru în mod legal și cu o documentație adecvată’’. Persoanele fără documente legale de imagine sau cu statut juridic valabil în SUA vor suporta consecințele ( închisoarea, pedepse civile si deportarea, cu interdicția de intrare în SUA).

    Recent, un român a fost condamnat la închisoare după ce a fost prins intrând fraudulos pe teritoriul american ( Novak Ciurar). Între 2016 și iunie 2017 au fost deportați 193 de români, iar cu un an înainte fuseseră deportați 176 români. Potrivit datelor oficiale, europenii reprezintă circa 440.000 din cele 11 milioane de persoane care locuiesc ilegal pe teritoriul american.

    Potrivit legislației americane, călăuzele care ajută la introducerea clandestină a unei persoane în SUA riscă 5 ani de închisoare și o amendă de până la 250.000 de dolari. În acest context, experții în imigrație avertizează că nu este exclus ca în condițiile creșterii numărului de traversări frauduloase a graniței, SUA să preseze Canada să reintroducă vizele pentru români, încercând astfel să-i oprească pe potențialii imigranți ilegali chiar înainte de plecarea din România sau din alte țări europene. Canada ar avea astfel un motiv în plus pentru a-și revizui politica de vize față de România. Materialul este semnat de Adrian Novac – surse ebp.gov.justice.gov.

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE