More

    Pleiadă de ierarhi la Satu Mare. Timotei Bel, înscăunat episcop la Scărișoara

    Mănăstirea Scărișoara Nouă va găzdui duminică, una dintre cele mai alese sărbători ale Bisericii Ortodoxe din satu Mare. Preacuviosul Părinte Timotei, starețul Mănăstirii Scărișoara Nouă, va fi hirotonit și instalat în scaunul de Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. La ceremonia de instalare, care va avea loc de la ora 12.00, vor lua parte 11 ierarhi.

    Duminică, după citirea Actului Patriarhal de Confirmare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va oferi noului Arhiereu-Vicar: mantia, crucea și engolpionul, camilafca și cârja arhierească. Dupa acest ceremonial, Înalpreasfințitul Andrei îl va conduce pe noul Arhiereu-Vicar în tronul Arhieresc.

    Potrivit Protopopului Ortodox de Satu Mare, părintele Ioan Socolan, la evenimentul de la acest sfârșit de săptămână vor participa un număr de 11 arhierei.

    Astfel, în afară de ÎPS Andrei, la sărbătoarea de la Mănăstirea Scărișoara Nouă vor mai participa episcopii PS Timotei, al Spaniei, PS Siluan, al Ungariei, PS Iustin, al Maramureșului și Sătmarului, PS Andrei al Covasnei, PS Petroniu, al Sălajului, PS Sofroniu, al Oradiei, , PS Gurie al Devei, PS Nicodim, de Severin, PS Siluan, din Ungaria, PS Emilian Crișanul și PS Paisie Lugojanul.

    Staretul Mănăstirii Scărișoara, Timotei Bel, a fost ales în funcția de Arhireu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, cu titulatura de Sătmareanul în data de 24 mai 2018, de către ierarhii întruniți în Sinod la reședința Patriarhală.

    Arhim. Timotei Bel s-a născut în localitatea Rohia, județul Maramureș, în data de 13 ianuarie 1974.
    A depus voturile monahale la Mănăstirea Rohia în 1994, fiind hirotonit ieromonah în anul 2005. Din anul 2006 a îndeplinit funcția de exarh al Mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

    Din anul 2006 este doctor în Teologie – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE