More

    Mai mulți bani pentru funcționarea creșelor

    Parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care creșele vor beneficia de subvenții din partea statului. Senatul a adoptat în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege al UDMR. „Dacă șeful statului va promulga legea, din 2019 finanțarea creșelor nu va fi numai în sarcina administrațiilor locale, ci funcționarea acestora va fi susținută cu bani și de la bugetul de stat. Datele statistice arată, de asemenea, că ar trebui să se acorde prioritate îmbunătățirii situației educației ante-preșcolare, încurajând creșterea numărului de locuri și înființarea de noi creșe. Acest lucru se poate face numai prin asigurarea unei soluții viabile și fezabile de finanțare. În România, doar 3% din copiii cu vârsta sub trei ani merg la creșă, aspect care clasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană” – a declarat Turos Lóránd, senatorul UDMR din județul Satu Mare.

    Potrivit poziției UDMR, este nevoie de o strategie coerentă pentru rezolvarea lipsei creșelor, iar această problemă nu poate fi considerată o sarcină exclusivă a administrațiilor locale. În prezent, în România, în mediul urban ar exista o cerere mult mai mare pentru creșe, mii de cereri fiind puse pe listele de așteptare. În orașe mici și în sate situația este și mai gravă.

    Potrivit proiectului de lege al UDMR, creșele vor primi finanțare normativă de la bugetul de stat, care va oferi un sprijin semnificativ pentru funcționarea acestor instituții. Iar pe lângă această un alt rezultat pozitiv al proiectului de lege este că posturile educatorilor din creșe și grădinițe vor fi finanțate de Ministerul Educației iar aceștia vor avea oportunitatea de a se dezvolta profesional.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE