More

    Contraatac obiectiv !

    După mai bine de un an şi jumătate, românii au asistat la un contraatac pertinent iniţiat de reprezentanţii partidelor majoritare din Parlamentul României. Acest contraatac a fost de fapt un fel de „raport către ţară”, prezentat de premierul României, d-na Viorica Dăncilă, în care au fost scoase în evidenţă rezultatele obţinute până acum de actualii parlamentari, indiferent de culoarea lor politică. Politicienii „nărăvaşi”, care răspândesc în spaţiul public tot felul de prejudecăţi, nu vor să recunoască „de nicio culoare”, că în Parlamentul României au fost deja iniţiate o serie de proiecte, unele deja se află în derulare, şi că rezultatele masive vor începe să se materializeze în următoarea perioadă de timp.

    Impresionant a fost exemplul unui lider politic, care a afirmat pe un post de televiziune că în Comisia pentru învăţământ din cadrul Parlamentului au fost luate decizii constructive, în ceea ce priveşte construirea şi reparaţia unor şcoli, indiferent de culoarea politică. Domnia sa a apreciat faptul că în cadrul Comisiei respective, dialogul a fost unul profesional, chiar dacă parlamentarii fac parte din partidele de guvernământ şi Opoziţie. Este pentru prima dată când pe un post de televiziune un parlamentar scoate în evidenţă faptul că, prin intermediul dialogului inteligent şi al înţelepciunii, pot fi găsite soluţii optime pentru ca marile probleme ale României să fie rezolvate în consens cu interesul naţional.

    Poporul român îşi doreşte ca toţi parlamentarii să-şi dea mâna, să formeze „o unitate în diversitate” în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului, iar „luptele de stradă” să fie transformate în „lupte” parlamentare materializate în idei şi soluţii obiective ancorate în priorităţile româneşti. Indiferent dacă o idee bine argumentată vine de la partidele de guvernământ sau din partea partidelor din Opoziţie, aceasta ar trebui materializată din punct de vedere juridic pentru ca ea să devină în cel mai scurt timp operaţională. Din păcate, unii vor să fie mereu un fel de „Gică Contra” în dezbaterile din Parlament sau în spaţiul public. Aceste conflicte şi stări de tensiune nu pot duce la nimic bun, iar multe din problemele stringente rămân mereu la stadiul de proiecte. Este foarte adevărat că nu se pot „face schimbări peste noapte” în anumite domenii ale vieţii sociale. E nevoie de timp ! România are nevoie de legi vii, funcţionale, iar cele depăşite să fie abrogate sau amendate. Avem specialişti în domeniul juridic, magistraţi cu experienţă practică şi teoretică, care ar trebui să elaboreze în comisiile de specialitate proiecte de legi moderne adecvate economiei de piaţă şi implicit pentru un sistem democratic de tip occidental. Pe cât posibil, noile legi ar trebui să nu mai lase loc unor interpretări tendenţioase, speculative, acelor „portiţe” de care se folosesc unii politicieni „rău intenţionaţi”, prin intermediul propriilor jurişti, pentru „doborârea adversarilor” din politica românească.

    Ofensivele tendenţioase, insuficient argumentate, chiar false, distrug consensul şi dialogul, iar orgoliile politice şi infatuarea nu vor conduce nicidecum România pe drumul unei creşteri economice riguroase. Spunea un mare politician pe un post de televiziune naţional, mai zilele trecute, că într-adevăr a fost nevoie de o majorare a salariilor şi pensiilor! Acum, ar trebui ca toate partidele politice să găsească soluţii eficiente pentru dezvoltarea economiei româneşti, care să aducă bani serioşi la bugetul consolidat al statului. Cred că nu este important cine este în fruntea ţării, cine a câştigat sau nu în alegeri ! Important ar fi ca profesionalismul şi inteligenţa politicienilor „să lucreze” în vederea identificării unor strategii de activare a potenţialului românesc, aflat în stare latentă, care să fie implementate cât mai urgent în viaţa reală. Ce să faci cu Puterea, dacă nu există acea unitate firească a tuturor „politicienilor români de bună credinţă” ? De ce să râdă de noi străinătatea !? De ce să vină străinii în ţara noastră să ne conducă sau să medieze conflictele artificiale dintre noi !? Oare n-ar trebui capacitate valorile româneşti în locul celor mediocre? Cineva spunea despre faptul că: „Parlamentul României duce lipsă de profesionişti”, iar altcineva spunea că: „legea electorală ar trebui să conţină anumite criterii de selecţie, valabile pentru toate partidele politice, în vederea desemnării viitorilor candidaţi pentru Parlamentul României!”. În popor se spune că „românii deştepţi” stau deoparte, nu intră în „arena politicii româneşti”, în timp ce anumite persoane cu o pregătire superficială ajung în Parlamentul României şi nu fac faţă problemelor complexe, care se dezbat, ba nici nu le înţeleg pentru că n-au cultura necesară. Un român înţelept spunea că ar trebui înfiinţată la nivel naţional o Facultate destinată pregătirii viitorilor politicieni. Mulţi dintre politicienii de astăzi habar n-au ce sunt doctrinele politice, nu ştiu legile, nici măcar nu cunosc Constituţia României. Votează în Parlament, ”pro sau contra”, ca nişte marionete, fără să se mai gândească… ce votează. Cred că redeşteptarea României se poate realiza prin contraatacuri pertinente, bine argumentate, care să conţină o nouă gândire democratică în contextul european şi mondial.

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE