More

    REMEMBER TAVI BUD! ”Ţine minte, ţine minte, sfârşitul nu-i aici!”

    La Centrul cultural GM ZAMFIRESCU din Satu Mare, cei mai buni prieteni ai cantautorului OCTAVIA BUD l-au comemorat ieri după amiază, 27 iunie, într-o atmosferă aninată de rememorarea unor amintiri trăite alături de unul dintre cei mai mari folkişti ai Cenaclului FLACĂRA. Acest eveniment comemorativ a fost iniţiat de Claudiu şi Georgeta Govor – membri ai Cenaclului AFIRMAREA din Satu Mare.

    Într-o încăpere a Centrului cultural, organizatorii au amplasat o masă pe care au aşezat două portrete ale lui Tavi Bud, chitara lui înfăşurată în steagul tricolor, o lumânare şi un registru de amintiri, în care fiecare participant şi-a însemnat gândurile şi amintirile, care-i leagă în continuare de Tavi Bud. Dacă ar fi trăit, Tavi Bud şi-ar fi sărbătorit, în luna iunie a acestui an, împlinirea a 60 de ani.

    Tavi ne-a părăsit anul trecut în luna iunie…

    La această „întâmplare artistică” – după cum spunea poetul Adrian Păunescu – au participat: oameni de cultură, profesori, scriitori, poeţi şi alţi prieteni de-ai cantautorului Tavi Bud. Dintre cei prezenţi, câţiva prieteni au rostit alocuţiuni în amintirea lui Tavi Bud, pe fundalul muzical compus din cele mai reuşite creaţii ale sale muzicale: George Terziu, Mihai Sas, Ioan Tipu Sălăjanu, Cornel Morar, fosta soţie Simona, George, fiul lui Tavi, Dumitru Ţimerman, Gheorghe Cormoş, Livia Haidu, Romulus Boitor şi Dorel Iurcenco. Tânărul folkist George Negrea a pigmentat evenimentul comemorativ cu fragmente din „cânticelele” compuse de Tavi Bud, printre care şi creaţia sa muzicală intitulată:” NICIODATĂ”, care a fost premiată de Cenaclul FLACĂRA.

    Din aceste alocuţiuni am selectat, de la fiecare prieten, cele mai reprezentative gânduri dedicate lui Tavi Bud, care au rezonat cu puternica lui personalitate. Claudiu Govor: „ Scopul declarat al acestui eveniment comemorativ este acela de a ne întâlni în fiecare an, pentru a împărtăşi un gând, o amintire despre clipele muzicale frumoase petrecute alături de Tavi Bud”. George Terziu: „ Noi facem parte din echipa REZIST TAVI BUD.

    Este interesat faptul că moartea este un început deosebit în ceea ce priveşte evaluarea unui om. Abia acum, Tavi Bud capătă pe deplin valori nebănuite în vederea aprecierii creaţilor sale muzicale”. Ioan Tipu i-a dedicat lui Tavi Bud… RONDELUL UNEI CHITARE.

    Simona, fosta soţie: „ Parcă şi acum e prezent aici, alături de noi, în această încăpere. Parcă nu a plecat dintre noi, Tavi, care a fost un altruist desăvârşit. Pentru el era mai important decât orice un CÂNTICEL – cum îi plăcea lui să spună… El a avut o singură cale, cântecul ! Era foarte vertical. Era unic. L-a iubit foarte mult pe fiul său George…”.

    Dumitru Ţimerman:”Nu ne luăm rămas bun de la tine, Tavi Bud, pentru că tu vei trăi veşnic în memoria colectivă a Cetăţii Sătmarului”. Gheorghe Cormoş: „La o boemă i-am scris o poezie intitulată CÂNTEC”…din care am selectat o strofă:” Hai prietene să ne trezim în cer/ Plutind peste iluzii şi cuvinte/ Misterul plumbuie mister/ Când Tavi Bud începe să ne cânte…”.

    Livia Haidu: „L-am cunoscut pe Tavi în perioada când la Satu Mare s-a născut VATRA ROMÂNEASCĂ. A fost prezent la toate acţiunile noastre culturale patriotice pentru a ne oferi minunatele sale cântece. Eu îi doresc să ne vegheze de-acolo de sus, pentru că a fost un cantautor, care avea sădit în suflet patriotismul românesc, iar cântecele lui vor rămâne noilor generaţii de folkişti sătmăreni”.

    Romulus Boitor:”Mi-amintesc cu mare plăcere de Tavi Bud, de cântecele şi spectacolele lui minunate. El va rămâne pentru totdeauna în memoria sătmărenilor”. Dorel Iurcenco:” Tavi Bud este cu noi! Nu voi uita niciodată spectacolele pe care le-a susţinut pe scena Teatrului de Nord din Satu Mare.

    Prin altare fermecate, eşti cu noi, tu nu te-ai dus!”. Geta Govor:” Sperăm ca în fiecare an să ne întâlnim pentru a ne aminti de Tavi Bud. Chitara lui Tavi, supranumită BLONDA, pe care am schimbat-o cu el în urmă cu ceva timp, o donez Centrului cultural GM ZAMFIRESCU, dimpreună cu agenda, în care Tavi şi-a însemnat anumite informaţii de-a lungul vieţii… „.

    În final, toţi cei prezenţi au intonat refrenul:”Ţine minte, ţine minte, sfârşitul nu-i aici!”.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE