More

    FRF / Stadioane mai mult pustii la meciurile din Liga a 2-a

    Fotbalul românesc nu mai atrage lumea la stadioane. E o constatare venită după recent încheiatele sezoane din primele trei ligi. Dacă în Liga 1 măcar la derby-urile din play off ori la meciurile Craiovei sau ale FCSB-ului s-au mai umplut tribunele, în schimb echipe ca Juventus București, Chiajna sau Voluntari abia că au strâns câteva sute de oameni la meciurile lor.

    Ce să mai vorbim de liga a 2-a unde în afară de Sibiu, Călărași, Târgoviște sau Pitești, echipe din fruntea clasamentului, în rest pe la stadioane a cam bătut vântul.

    Olimpia a dansat doar o toamnă în sezonul 2017-2018 al ligii a 2-a. Din păcate chiar dacă s-au făcut numeroase apeluri din partea suporterilor, sătmărenii n-au sărit la casele de bilete.Și abia dacă am avut o medie de 4-500 de privitori la meciurile de la Satu Mare. O cifră ce e pe aproape cu media de spectatori înregistrată la finalul campionatului. Media generală a spectatorilor pe întreg sezonul, 675. Mai mică şi decât cea din sezonul trecut, care a fost de 690.

    Oricât de mică este şi prezenţa la nivelul Ligii 1, aceea pare uriaşă faţă de cea din eşalonul secund. Nici nu vreau să mă gândesc la ce cifre sunt la al treilea eşalon… Cu un pic de efort, şi nişte meciuri între licee ar putea aduce asistenţe mai mari. Este trist. Întreg fotbalul românesc arată ca un teren pustiit de hoardele barbare. Şi nu este doar o metaforă, căci acestea chiar au existat numai că au fost alcătuite, paradoxal logicii bunului simţ, din oameni proprii care în mod normal ar fi trebuit să contribuie la binele propriilor grupări. Să vedem dacă reapariţia grupărilor de tradiţie care se anunţă pentru sezonul ce urmează vor mări semnificativ aceste cifre.

    Aşadar, la general, primul loc a fost ocupat de FC Hermannstadt, logic, având în vedere că a fost una dintre echipele fruntaşe, care finalmente a promovat. Tot ea a avut supremaţia şi la jocurile de-acasă, însă nu şi la cele din deplasare, unde, suprinzător, pe prima poziţie s-a situat decedata ASA din Târgu Mureş. Probabil că în cazul în care ar mai fi continuat şi în retur, media acesteia s-ar fi micşorat.

    La ierarhiile generală şi cea a meciurilor de-acasă, doar patru echipe au medii alcătuite din patru cifre! Este vorba de FC Hermannstadt, FC Argeş, Chindia şi Dunărea Călăraşi. Trebuie să menţionăm că au avut cât de cât o contribuţie la micimea acestor cifre faptul că Pandurii, dar mai ales UTA nu au jucat pe propriile terenuri, ci la Motru, respectiv Şiria.

    La echipa nomadă Sportul Snagov, care în retur a evoluat „acasă” la Ştefăneştii de Jos, acest lucru nu a contat. Şi s-ar fi modificat cu adevărat semnificativ doar dacă UTA ar fi jucat pe propriul teren, „Francisc von Neumann”, nu la Şiria. Aşa cum şi noul stadion din Târgu Jiu ar fi atras ceva mai multă lume decât anostul Minerul din Motru. Iar de CS Afumaţi ce să mai zicem, care a avut la jocurile de-acasă o medie sub 100 de spectatori?!

    Nelu Donca principal la Voluntarii Olimpiști, Ritli Zoltan la CSM Olimpia Satu Mare
    La noi, fotbalul o ia din nou de jos. Voluntarii Olimpiști l-au numit pe Nelu Donca antrenor principal și echipa va juca în liga a 5-a. CSM Olimpia Satu Mare face selecție la seniori și juniori iar antrenorii Ritli Zoltan, Tibi Csik, Lulu Dragomir și Paul Levente caută să încropească loturile atât la juniori cât și la seniori. Iar echipa ar vrea să pornească din elite sau liga a 4-a. Să vedem ce vor spune sătmărenii de noile proiecte și dacă vom avea spectatori mai mulți la meciurile celor două Olimpii…Mai mulți ca și anul trecut la dezafiliata Olimpia 2010.

    ”Vă anunțăm că în cursul zilei de 3 iulie am semnat contractul cu antrenorul care va conduce Olimpia MCMXXI în primul an: Ioan Donca. Născut în 1971 Ioan Donca a început fotbalul ca junior la FC Olimpia Satu Mare unde a jucat până la terminarea junioratului. La juniori republicani a fost coleg de generație cu Daniel Prodan și Tiberiu Csik. În județ a mai antrenat în Liga a IV-a Elite echipele Recolta Dorolț, Sportul Botiz, Crasna Moftinul Mic, Turul Micula și Voința Doba. Ioan Donca va începe imediat activitatea, el fiind de asemenea prezent la trialul organizat de Olimpia MCMXXI pe stadionul Someșul alături de Ion Dragomir. Acesta din urmă a decis ca să continue alături de grupa de juniori 2010 a defunctei Olimpia 2010 la secția de fotbal a CSM Satu Mare. Îi urăm succes!”, sună anunțul Voluntarilor Olimpiști.

    Florin Mureşan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE