More

    Lucrările efective la Centura Sătmarului încep luni

    Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, alături de viceprimarul Adrian Albu și de reprezentantul firmei care execută lucrările la centura de ocolire a municipiului, Mircea Ignat, au anunțat ultimele date legate de acest obiectiv de investiție. Începând de săptămâna viitoare se va lucra pe primul tronson al centurii. Proprietarii terenurilor expropriate au fost rugați să își degajeze terenurile de culturi în vederea desfășurării lucrărilor conform graficului stabilit.

    Se va construi al patrulea pod
    În prima parte a întâlnirii cu presa, primarul Kereskenyi Gabor a prezentat, pe scurt, această investiție și ce înseamnă aceasta pentru orașul și județul Satu Mare.

    “Centura municipiului Satu Mare este un proiect vital pentru municipiul Satu Mare. Motiv pentru care municipalitatea a acordat tot sprijinul în vederea demarării lucrărilor. După semnarea contractului în 2015, putem spune că ne aflăm acum într-un alt moment cheie în derularea acestei investiții, odată cu demararea lucrărilor. Era și firesc să ne implicăm 100%, municipiul Satu Mare este beneficiarul lucrării, sătmărenii sunt principalii beneficiari ai investiției”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.

    În continuare, reprezentantul firmei care execută lucrările la centura de ocolire a municipiului, Mircea Ignat, a prezentat modul în care se va lucra. Practic, lucrările vor începe luni, 16 iulie, cu două echipe. Una dintre acestea va lucra de la Drumul Careiului înspre Someș, iar cea de a doua de la bulevardul Unirii (drumul spre Petea) înspre Someș. În prima fază va fi construit podul peste Someș inclus în această Centură de ocolire.

    Termenul de execuție a lucrărilor este de 18 luni, dar cel mai probabil vor fi exista întârzieri din cauza câtorva probleme cu devierea unor cabluri de înaltă tensiune. Autorizația de construire a fost acordată de circa trei săptămâni.

    Mesaj către expropriați
    Tot cu aceeași ocazie, viceprimarul Adrian Albu a dorit să le transmită expropriaților un mesaj. În primul rând, aceștia trebuie să știe că terenul pentru care vor fi expropriați nu le mai aparține lor și este în proprietatea statului. De asemenea, Albu le-a mai recomandat acestora ca, în cazul în care au culturi agricole, să le recolteze.

    Viceprimarul a mai atras atenția expropriaților să nu se opună atunci când vor apărea utilajele, în caz contrar putând fi solicitată intervenția polițiștilor și jandarmilor. În ceea ce privește acordarea sumelor pentru cei expropriați, viceprimarul Albu a afirmat că acești bani vor ajunge în conturile lor cel mai probabil în vara sau toamna anului viitor.

    Detalii tehnice
    Şoseaua de ocolire a municipiului Satu Mare are o lungime totală de 13,572 km din care drum cu două benzi 5,6 km, cu o lățime de 10 metri, iar drum cu patru benzi 7,972 km, cu o lățime de 18,5 metri. De asemenea, vor mai fi construite două noduri rutiere precum și cinci poduri și pasaje.

    Fondurile sunt asigurate de la bugetul de stat, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Iar pentru lucrările ce vor fi executate în acest an, Guvernul a alocat suma de 137 de milioane de lei.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE