More

    Demnitar cu aere de şmecheraş pe banii altora

    valer_sri

    Marian Valer este un individ obişnuit să primească totul pe gratis, căruia nu îi place deloc să plătească. N-a plătit nici când a fost vorba de propriile sale campanii electorale. PSD şi PDL Satu Mare, alături de simpatizanţii lor, au finanţat în întregime campania candidatului independent la alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean în 2008. Candidatura s-a dovedit a fi un dezastru, Marian Valer fiind învins în mod ruşinos de canidatul UDMR, Csehi Arpad. În acelaşi an de graţie 2008, a reuşit să devină candidatul PSD în Colegiul nr.1 Oaş pentru Senat. În pofida campaniei electorale costisitoare, suportate integral din fondurile PSD şi ale simpatizanţilor acestuia, a reuşit să se claseze abia pe locul secund. Însă calculatorul l-a trimis din greşeală în Senat. Nu a cheltuit mai mulţi bani nici în campania din 2012, când a reuşit să se impună ca şi candidat al USL în Colegiul nr.1 Oaş pentru Senatul României. Deşi n-a reuşit să închidă colegiul, a redevenit senator prin mila liderilor centrali ai PSD la redistribuirea voturilor.

    Două campanii electorale într-un singur an
    După ce în 2008 a pierdut în mod ruşinos alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Satu Mare, în acelaşi an a reuşit să se impună ca şi candidat al PSD în Colegiul nr.1 Oaş pentru Senatul României. Întregul mecanism al PSD Satu Mare s-a mobilizat pentru a-l trimite pe Marian Valer în Senat. Numeroşi membri ai partidului şi simpatizanţi ai acestuia au contribuit cu sume mari de bani pentru ca numitul Marian Valer să îşi poată desfăşura în condiţii optime campania electorală. S-au strâns sume de ordinul sutelor de mii de lei. Surse din PSD Satu Mare afirmă că Marian Valer n-a dat aproape niciun leu pentru campania sa. La fel cum nu a dat nici la alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Majoritatea cheltuielilor au fost suportate de PSD, iar o parte de PDL, căci celelalte partide care l-au sprijinit existau doar cu numele. De altfel nici nu prea avea cu ce să contribuie, în condiţiile în care veniturile sale salariale pe anul 2008 nu depăşeau 30-40.000 de lei.
    Deşi s-a clasat abia pe locul al doilea, în urma candidatului PDL Petre Mureşan, Marian Valer a avut noroc cu calculatorul. În urma redistribuirii voturilor, a câştigat primul său mandat de senator al României. Astfel, s-a împlinit un alt vis de preamărire al numitului Marian Valer.

    Şi-a executat unul dintre binefăcători
    Imediat ce a ajuns senator, Marian Valer a început să-l marginalizeze pe preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, deputatul Gheorghe Ciocan. Acelaşi Gheorghe Ciocan care l-a propulsat prefect şi care apoi l-a făcut directorul său de cabinet pe vremea când ocupa funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Deşi pe faţă afişa o prietenie strânsă, Marian Valer nu rata niciun prilej de a-l discredita pe şeful său de partid în faţa tuturor, în special în faţa liderilor centrali ai PSD. A fost în stare inclusiv să-i dea bani directorului săptămânalului regional “Jurnalul de Vineri”, editat la Baia Mare, pentru a publica mai multe articole defăimătoare la adresa deputatului Gheorghe Ciocan şi a ginerelui său.
    Lovitura de graţie i-a dat-o la finalul anului 2010, când Marian Valer şi-a văzut împlinit un alt vis. Manevrele sale au dat rezultat, reuşind să ajungă preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare în noiembrie 2010. Pentru a păstra aparenţele, deputatului Gheroghe Ciocan i s-a dat funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei.

    O nouă campanie costisitoare, cu donaţii ameţitoare
    Ajuns preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare, Marian Valer a reuşit în 2012 să devină candidatul USL în Colegiul nr.1 Oaş pentru Senatul României. Procedând la fel ca şi în 2008, n-a scos niciun leu din buzunar, considerând că i se cuvine ca, în calitate de preşedinte de organizaţie judeţeană, campania să-i fie finanţată de partid şi de simpatizanţii acestuia. Sumele investite în campania electorală a lui Marian Valer au fost enorme, de ordinul sutelor de mii. După cum a ieşit la iveală ulterior, numai patronul Complexului turistic Valea Măriei, Mihai Crişan, i-a dat 50.000 de lei. Cu sume asemănătoare au contribuit mai mulţi oameni de afaceri importanţi din zona Oaşului.
    Marian Valer n-a reuşit să închidă colegiul, deşi USL se afla pe val. Însă din mila liderilor centrali ai PSD, care i-au acordat voturi la redistribuire, a reuşit să obţină un nou mandat de senator. Nici nu a trecut un an de la alegerile parlamentare din 2012, că senatorul Marian Valer, devenit independent după ce a fost dat afară din Partidul Social Democrat, a început să-i atace pe oamenii de afaceri şi primarii care l-au ajutat în campania electorală. Asta spune totul despre caracterul său.

    Alex Ohaha

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE