More

    Cetăţile Ponorului – grandoarea şi măreţia din Carpaţii Apuseni

    Situate într-o depresiune carpatică, Cetăţile Ponorului reprezintă unul dintre cele mai uimitoare peisaje ale ţării noastre, fiind cunoscute în întreaga lume prin grandoarea şi măreţia lor.

    Grandioasa formaţiune carstică din Munţii Apuseni ce atrage speologi pasionaţi din toate colţurile lumii, inegalabilă în ţară ca frumusete, dimensiuni şi complexitate, şi-a preluat denumirea de la formaţiunile de suprafaţă, cu stânci imense ce dau senzatia de ziduri de cetate.

    Cetătile Ponorului sunt formate din trei porţiuni de stâncă destul de mari care sunt situate în această depresiune carstică, cu o adâncime ce depăşeşte 300 metri. Pentru a străbate traseul va trebui să încercaţi să vă deplasaţi pe drumul forestier situat în apropiere de acestea, drumul nefiind unul dintre cele mai blânde.Cetăţile ne simbolizează o ogivă gotică, ce a ajuns cel mai mare simbol apusean.


    Întreaga zonă este împădurită cu conifere şi foioase, ceea ce ne demonstrează vechimea locului, dar şi frumuseţea peisajului creat, admirat anual de mii de turişti români şi străini. Pereţii stâncoşi sunt destul de înalţi, în partea dinspre Dolina III putem observa două balcoane alcătuite din buturugi groase pentru a se traversa prăpastia creaţă.

    Pentru că traseul este unul dificil, nerecomandat pe timp de iarnă, drumeţii sunt sfătuiţi să îşi ia toate precauţiile necesare pentru a evita potenţialele situatii neplăcute. La plecare turiştii trebuie să se asigure că au peste 2 litri de apă de persoană, conserve cu mâncare, bateriile telefoanelor mobile încărcate şi că o persoană de încredere rămasă acasă ştie cu exactitate traseul pe care aceştia intenţionează să îl urmeze.
    Pentru acest traseu se recomandă cizmele de cauciuc şi lanternele, o porţiune din drum intrând prin grandiosul Complex Carstic de la Cetatile Ponorului. Pentru restul traseului din care o mare parte este drum forestier, turiştii trebuie să fie echipaţi cu bocanci de munte.


    Pentru a ajunge în Dolina III puteţi parcurge scările din metal din Dolina I, situate în stanga Portalului. Aceasta prezintă o formă nemaintâlnită din punct de vedere peisagistic, fiind triunghiulară, avand laturile de aproape 300 metri.

    Poteca destinata străbaterii turiştilor este situată în sudul Dolinei III, în cale aceştia întâlnind un râuleţ destul de puternic ce încearcă să se răzvrătească cu legile naturii.

    Pentru a admira întregul peisaj este indicat să încercaţi să urcaţi în cele patru balcoane situate deasupra Dolinei II şi Dolinei III, de aici având o privire de ansamblu asupra întregului peisaj creat de natura sălbatică.


    Peştera Cetăţile Ponorului are o galerie principală cu o lungime de 2 km străbătută de unul dintre cele mai mari râuri subterane din ţară, râu ce formează căderi impresionante de apă, repezişuri şi vâltori şi care blochează trecerea turiştilor fără echipament şi pregătire specială mai departe de primele câteva sute de metri până în Sala Taberei.

    Trebuie reţinut faptul ca distanţa ce poate fi parcursă prin peşteră ţine extrem de mult de experienţa grupului, echipamentul acestora şi de nivelul apei. Uneori trecerea până in Sala Taberei se poate face prin porţiuni inundate cu apă până la genunchi.


    În peşteră există 14 lacuri accesibile doar speologilor experimentaţi inclusiv ca alpinişti şi echipaţi cu bărci de cauciuc, corzi, coborâtoare şi blocatoare.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE