More

    VESTE BUNĂ! Autobuze HIBRID noi, la Satu Mare. Primăria vrea să le cumpere dacă obține girul consilierilor locali

    Primăria municipiului Satu Mare are în vedere achiziționarea a 20 de autobuze noi hibrid ce vor fi folosite în transportul public local. Asta cu atât mai mult cu cât 57% din parcul rutier al Transurban și-a depășit durata de exploatare. Acest lucru va fi posibil doar dacă conslierii locali își vor da astăzi girul.

    Unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a ședinței ”de îndată” de astăzi a Consiliului Local Satu Mare este la proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de Oportunitate: ”Creșterea eficienței transportului public urban de călători prin achiziționarea unor autobuze hibride și asigurarea infrastructurii suport”.

    Obiectivul specific al studiului constă în modernizarea parcului auto de transport public de călători care reprezintă o soluție în ce privește rezolvarea nevoilor de mobilitate a populației de toate vârstele din municipiul Satu Mare, și un sistem de transport eficient și durabil, accesibil și economic care va contribui pozitiv la dezvoltarea orașului și la creșterea calității vieții locuitorilor, îmbunătățirea siguranței și securității transportului și nu în ultimul rând reducerea poluării sonore și a aerului, a emisiilor de gaze cu efect de seră.

    Situația actuală a parcului de vehicule cuprinde un număr de 53 de autovehicule de transport rutier de persoane din care 49 sunt funcționale. Un număr de 4 autobuze sunt programate pentru casare, acestea având o vechime ce variază între 23 și 43 de ani. 57% din parcul rutier și-a depășit durata de exploatare.

    Necesitatea realizării acestui studiu este datorată și faptului că Primăria municipiului Satu Mare dorește promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon în municipiu, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile, prin investiții bazate pe Planul de mobilitate urbană durabilă a municipiului Satu Mare, care au impact semnificativ asupra creșterii calității vieții cetățenilor.

    Astfel, prin realizarea acestui studiu de oportunitate, se propune achizitionarea de autobuze hibride în număr de 15 buc. autobuze hibride medii (cu trei uși) și a 5 buc. autobuze hibride articulate (cu patru uși).

    CARACTERISTICI TEHNICE:

    Autobuzele trebuie să îndeplinească obligatoriu condițiile prevăzute de reglementările naționale și internaționale privind condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere pentru a circula pe drumurile publice din Romania. Autobuzele vor avea omologare de tip RAR și omologare individuală.

    Amplasamentul ușilor, configurarea salonului de pasageri și a rampei de urcare pentru pasagerii cu dizabilități motorii, a cărucioarelor vor asigura o buna circulatie a calatorilor si o incarcare proportionala a puntilor.

    Postul de conducere va fi prevăzut cu instalații care să asigure microclimatul corespunzător și se realizează în sistem ergonomic cu respectarea normelor privind sănătatea și igiena muncii. Scaunul va fi cu suspensie (hidraulică sau pneumatic) reglabil în trei puncte. Computerul de bord va fi integrat cu sistemul informatic de gestiune și diagnosticare electronic și va fi cu afisaj digital multifuncțional ce include și funcția de diagnosticare la bord (OBD).

    Suspensia va fi integral pneumatică, gestionată electronic, cu posibilitatea ajustării gărzii la sol atât pe o singură parte pentru accesul pasagerilor cu dizabilități motorii cât și integral în situațiile de drum cu denivelări cu limitarea vitezei de deplasare.

    Autobuzul va fi dotat cu frână de serviciu cu aer comprimat cu două circuite independente, frână de stație și frână de staționare pe axa spate, acționată prin cilindrii dubli de frână prin arc acumulator de forță. Frâna de serviciu este cu aer comprimat sau acționat prin cablu pe saboții roților posterioare.

    Autobuze medii (3 usi) – 15 buc.:
    Capacitatea totală 90 locuri, include 33 pasageri pe scaune și spațiu destinat cărucioarelor și persoanelor cu dizabilități motorii.
    Date tehnice:
    Lungime: 12 m;
    Lățime: 2,55 m;
    Înălțime: 3,1 m;
    Lățime acces față/mijloc/spate: 1,2/1,2/1,2 m.

    Autobuze articulate (4 usi) – 5 buc.:
    Capacitatea totală 140 locuri, include 49 pasageri pe scaune și spațiu destinat cărucioarelor și persoanelor cu dizabilități motorii.
    Date tehnice:
    Lungime: 18 m;
    Lățime: 2,55 m;
    Înălțime: 3,1 m;
    Lățime acces față/mijloc/spate: 1,2/1,2/1,2/1,2 m
    Podeaua este joasă (coborâtă complet sau semicoborâtă), pentru ușurarea accesului persoanelor cu dizabilități, a cărucioarelor cu copii.
    Încălzirea cabinei conducătorului auto și a salonului de pasageri se va realiza prin încălzitoare standard de tip convector, suflante. Este prevăzut sistem de aer condiționat al salonului de călători.
    Motorul diesel este activat după depășirea vitezei de 15 km/h.

    Dacă aleșii locali vor aproba acest proiect de hotărâre, atunci vor fi făcute demersurile necesare pentru achiziționarea acestor autobuze hibrid (electric-diesel). Sunt premise serioase astfal ca, încă din toamna acestui an să vedem pe traseu primele zece autobuze hibrid, următoarele zece urmând să fie aduse la Satu Mare în primăvara anului 2019.

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE