More

    Nicolae Pop- vernisaj de pictură la Seini

    Seini, oraş al Maramureşului, chiar arată a oraş înfloritor, de mare perspectivă, poate şi pentru faptul că un mănunchi de conducători iubesc cultura, arta, inventivitatea, fără de care un mers ascendent nu poate exista. Aşa se face că, de mulţi ani încoace, pictorul Nicolae Pop din Apa este invitat de Zilele oraşului Seini, să realizeze o expoziţie de pictură într-o sală specială a Casei de cultură – Galeria de Artă, instituţie condusă cu multă pasiune de directorul Dan Skorka.

    Vernisajul expoziţiei personale a lui Nicolae Pop a avut loc în 14 iuli, ora 16:30, cu un public numeros, cu invitaţi şi multe oficialităţi, nelipsind niciodată primăriţa oraşului, D-na Gabriela Tulbure, iubitoare de cultură şi omul care sprijină activităţile de acest gen de pe cuprinsul oraşului. Poate, de la aceşti doi oameni inimoşi (primăriţa şi directorul Casei de cultură) s-au molipsit şi alţii. Mă gândesc la Zetea Gabriel, Alexe Dan, Ioana Cadar (directoarea liceului care face lansarea ultimei cărţi apărute), oameni ce iubesc actul de cultură. Cele peste 20 de tablouri expuse aici sunt compoziţii tematice (10) şi peisaje minunate (12) , alăturate de tablouri reuşite cu flori (2). Toate sunt realizate în 2017-2018 şi sunt de format mare. Din 2007, Nicolae Pop este invitat la Seini cu tablouri noi, îndrăgite de marele public şi apreciate de specialişti. Prezenta expoziţie este cea de a 26 -a, personală, iar participarea lui Nicolae Pop la expoziţii colective depăşeşte cu mult cifra de 70, din care 5 naţionale şi 8 internaţionale. Amintesc Ungaria, Ucraina, Polonia, România şi interne la Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca. Frumoase cuvinte adresate de directorul Dan Skorka la adresa activităţii culturale a lui Nicolae Pop.

    De fapt, cine este Nicolae Pop?

    Născut în Cicârlău la 18 aprilie 1938, cu şcoala făcută acolo, apoi continuată la Liceul de Artă Plastică din Cluj până în 1966, ca în 1978 să fie absolvent al UBB-Facultatea de istorie-filozofie. Se stabileşte în localitatea Apa, prin căsătorie cu Maria Vezentan, fiind un profesor excelent, cu toate gradele didactice, ajungând director de şcoală, apoi primar al comunei, fondator de reviste la Baia Mare, colaborator la o sumedenie de publicaţii, membru activ al UAP din 2007. Publică în 2010 lansarea “Apa- file de istorie” şi apoi albumul ilustrat omagiu N. Pop – “Gânduri şi flori”, o realizare de excepţie. S-a dovedit toată viaţa omul dedicat culturii şi artei, cu mult har şi dăruire, apreciate de Casa Orăşenească de Cultură din Seini şi de alte centre culturale.

    Tot la Seini, în august 2012 a realizat expoziţia de răsunet “Armonii de toamnă”, unde elogiile lui Dan Skorka s-au auzit în ţară. Ce frumos când valorile sunt apreciate şi tu – eroul, te poţi bucura de acest lucru şi… adunate îţi dă un elan de nerecunoscut! De fapt, Nicolae Pop a fost invitat la Seini şi cu ocazia Zilei Culturii, Ziua lui M.Eminescu, 15 ianuarie, unde a expus în sala “Mihai Bălaj”.

    Norocul lui Nicolae Pop (că trebuie să vorbim şi de aşa ceva) este că la cârma comunei Apa este acum un om de mare calitate, primarul Radu V. Trandafir, om care se zbate pentru reuşite în toate sferele vieţii oamenilor, omul care iubeşte cultura, istoria locului şi mai ales oamenii de pe teritoriul comunei. Este acest primar un luptător, un om tenace, puternic în vorbă şi faptă, un exemplu pentru locuitorii de acolo!
    Este primarul, care, împreună cu Consiliul Local, la 18 aprilie, cu ocazia împlinirii a 80 de ani, i-a conferit lui Nicolae Pop titlul de “Cetăţean de Onoare” al Comunei Apa, alături de Diploma specială realizată cu acest prilej, semnată de primarul Radu V. Trandafir şi de secretarul Vasile Moldovan. Ce poate fi mai frumos în viaţa unui om, care a slujit cu credinţă atâţia ani colectivitatea de acolo? Sigur, Nicolae Pop a dovedit de-a lungul vieţii că trăieşte cu adevărat istoria, cultura, arta. A publicat în Bucureşti, Baia Mare, Satu Mare o serie de materiale de specialitate, plus trei volume (de istorie, aniversar şi eseuri, între 2010-2016). Expoziţia aniversară “Nicolae Pop`80” din 18 aprilie 2018, de la Muzeul de Artă Satu Mare, a constituit un elogiu adus acestui minunat pictor sătmărean, care, prin tot ce realizează, contribuie la ridicarea prestigiului Şcolii Sătmărene de pictură şi îmbogăţeşte tezaurul cultural al judeţului! Cu întârziere, dar NVTV n-a uitat şi-l felicită şi acum, dorindu-i lui Nicolae Pop sănătate, fericire, bucurii şi multe împliniri!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE