More

    Un dictator nemilos în partid

    valer-1

    După cum era de aşteptat, după ce a fost înscăunat în funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare, Marian Valer a început să considere partidul propria moşie, iar membrii de partid propriile sale slugi. A instituit un adevărat regim dictatorial în PSD Satu Mare. Toţi membrii partidului trebuiau să-i asculte orbeşte dispoziţiile aberante. Primarii şi şefii de organizaţii erau obligaţi să-i organizeze chefuri şi să-i dea cantităţi imense de pălincă, vin şi alte produse. A încercat să impună un sistem de cotizaţii pentru funcţii în PSD, care s-a dovedit a fi falimentar, întrucât nu a reuşit să-i forţeze pe foştii directori democrat-liberali să demisioneze. Acelaşi comportament de dictator l-a aplicat şi cu ocazia audienţelor susţinute la cabinetul său parlamentar, obligând zeci de oameni să aştepte ore în şir la uşa biroului său. De-a lungul celor cinci ani în care a stat în Senat n-a făcut niciun lucru bun pentru judeţ, axându-se doar pe interpelări şi declaraţii politice lipsite de sens.

    Social-democraţii, slugile lui Marian
    După ce l-a detronat pe deputatul Gheorghe Ciocan de la preşedinţia Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD în noiembrie 2010, senatorul Marian Valer a devenit unul dintre cei mai influenţi politicieni din judeţul Satu Mare. Imediat a instituit o adevărată dictatură în cadrul PSD Satu Mare. Toţi membrii partidului trebuiau să-i asculte orbeşte dispoziţiile, oricât de aberante erau acestea. Cine avea curajul să crâcnească era marginalizat imediat. De asemenea, senatorul independent Marian Valer avea pretenţia să fie venerat de subordonaţii săi pe linie politică.
    Primarii şi şefii de organizaţii locale trebuiau să-i organizeze chermeze ori de câte ori marele senator efectua vizite “în teritoriu”. Unele chermeze de acest gen se prelungeau şi până a doua zi dimeneaţă, întrucât senatorul Marian nu se mai dădea dus până când era băutură pe masă. De asemenea, primarii şi preşedinţii de organizaţii locale trebuiau să-l cinstească cu pălincă, vin şi alte produse. Primarul comunei Racşa a dezvăluit în vară faptul că a fost obligat să-i dea senatorului Marian sute de litri de ţuică, de diverse sortimente, de la cireşe până la caise şi prune, fără ca măcar marele demnitar să-i mulţumească.

    Model de cotizaţii preluat de la PDL
    Cât timp PSD a fost în opoziţie, senatorul Marian s-a remarcat doar prin declaraţiile sale politice şi interpelările sale aberante şi interminabile, în care ataca fără nicio logică reprezentanţii regimului pedelist. De asemenea, s-a remarcat prin protestele anarhice organizate în municipiul Satu Mare la începutul anului trecut. După ce USL a ajuns la putere, numitul Marian Valer a încercat să aplice exact modelul pe care îl criticase pe vremea guvernării PDL, adică a numirii directorilor de deconcentrate şi de şcoli contra unor sume de bani.
    Spre ghinionul său, Marian Valer nu a putut numi noi directori la instituţiile ce reveneau PSD întrucât nu reuşea să scape de directorii numiţi de democrat-liberali. Întrucât, spre deosebire de liberalii conduşi de ministrul Ovidiu Silaghi, nu avea intrare la miniştrii Guvernului Ponta, care nu îl simpatizau deloc, numitul Marian Valer a început să solicite, în cadrul unor conferinţe de presă interminabile, demisia directorilor moşteniţi de la PDL. Aceştia râdeau de demersurile penibile ale fostului lider al PSD, care promisese deja funcţiile respective unor social-democraţi. Eliminarea lui Marian Valer din PSD a pus capăt acestui joc absurd.

    Audienţe megalomane
    În calitate de co-preşedinte al USL Satu Mare, a continuat să se comporte ca un dictator. Cel mai mult îi plăcea să-şi dea importanţă la audienţe. Convoca de-a valma simpli cetăţeni, directori de instituţii şi primari aproape în fiecare vinere. Zeci de oameni se adunau în anticamera micuţului său cabinet parlamentar, situat etajul opt în clădirea Palatului Administrativ. Apoi, începea să-i primească rând pe rând în biroul său. Directorii şi primarii PSD erau obligaţi să îndure umilinţele acestui ceremonial. În schimb, unii cetăţeni se săturau să aştepte ore în şir pentru a-şi spune păsul individului care, din păcate pentru ei, a ajuns să-i reprezinte în Senatul României. Dacă îi reproşau lui Marian Valer că-şi bate joc de ei, acesta devenea nervos, se răstea la ei şi chiar îi jignea. Un alt mod de a scăpa de audienţi era acela de a-i pasa cu problemele lor redactorilor Gazetei de Nord-Vest.

    Un senator inutil şi costisitor
    Senatorul independent Marian Valer, care a pozat tot timpul într-un om al dreptăţii, i-a înşelat pe sătmăreni în modul cel mai ordinar cu putinţă. În loc să fie reprezentaţi în Senat de un om integru, care să vrea să facă ceva pentru binele alegătorilor săi şi al tuturor locuitorilor acestei ţări, soarta a făcut să fie reprezentaţi în Camera Superioară a Parlamentului de un infractor de drept comun, un şantajist de presă, un om violent, devenit un adevărat pericol public, un fost colaborator al serviciilor secrete, care a ajuns să fie obsedat de faptul că e urmărit, ascultat şi filat de acestea inclusiv din elicopter, de un individ care recunoaşte cu propria-i guriţă că este bolnav cu capul. După cinci ani în care a frecat fără rost băncile Senatului, singurele lucruri pe care le poate arăta independentul Marian Valer sunt interpelările sale lungi şi plictisitoare, inutile şi fără efect. În rest, nu a reuşit să obţină niciun leu din fondurile guvernamentale pentru obiective de investiţii din judeţul Satu Mare. În schimb, statul lui degeaba în Senatul României i-a costat în jur de 200.000 de euro pe contribuabilii sătmăreni.

    Alex Ohaha

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE