More

    Ziua Armatei, sărbătorită cu fast

    carei1

    Mii de sătmăreni au participat ieri la manifestările dedicate Zilei Armatei Române, care au avut loc în Carei, Satu Mare şi Negreşti Oaş. Manifestările au fost onorate de prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Oficialităţile judeţene au participat în număr mare la ceremonii. Au fost prezenţi deputaţii Octavian Petric, Erdei D. Istvan şi Andreea Paul, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, primarii celor trei localităţi, numeroşi consilieri judeţeni şi locali, directori de instituţii deconcentrate, membri ai partidelor politice şi simpli cetăţeni. Onorurile militare au fost asigurate de efectivele Diviziei 4 Infanterie “Gemina” şi de către elevii Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia.
    Te-Deum în memoria ostaşilor căzuţi la datorie
    Şirul de manifestări a debutat ieri, la ora 10.00, la Monumentul Ostaşului Român din Carei, cu trecerea în revistă a Gărzii de onoare de către ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. A urmat apoi un Te-Deum în memoria ostaşilor căzuţi la datorie şi un parastas, oficiate de un numeros sobor de preoţi, în frunte cu episcopul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Iustin Sigheteanul, asistat de protopopii ortodocşi de Carei şi Satu Mare, Marian Crainic şi Ioan Socolan. Festivitatea a continuat cu prezentarea însemnătăţii zilei de 25 Octombrie de către preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala “Dr. Vasile Lucaciu” Satu Mare, colonelul (r) Nicolae Codreanu. În discursul său, prefectul Eugeniu Avram a subliniat rolul pe care Armata Română l-a jucat în procesul de reîntregire a ţării, felicitând cadrele militare cu ocazia zilei lor.

    Aprecieri din partea ministrului Duşa
    Ministrul Mircea Duşa a arătat că, după Ziua Naţională, ziua de 25 Octombrie este cea mai importantă pentru Armata Română. Ministrul Duşa a mai arătat că Armata Română nu este apreciată doar pe plan intern ci şi pe plan internaţional. “Este apreciată în Uniunea Europeană, este apreciată în rândul ţărilor membre ale Tratatului Nord-Atlantic, este apreciată de Statele Unite, partenerul nostru strategic în zona aceasta de Sud-Est a Europei pe probleme de securitate naţională”, a arătat ministrul Apărării Naţionale. “Cu ocazia zilei sale, Armata României prezintă onorul românilor în slujba cărora sunt puşi şi raportează că are determinarea de a-şi îndeplini cu profesionalism angajamentele internaţionale şi misiunile poziţionale şi cele legale ordonate de stat. Armata îşi va onora tradiţiia şi menirea de instituţie fundamentală a statului român şi va răsplăti prin devotament, curaj şi onoare încrederea de care se bucură în rândul populaţiei. Anul viitor vom sărbători 10 ani de când România a devenit stat NATO. În aceşti 10 ani, Armata României s-a restructurat, s-a modernizat, a devenit o armată de profesionişti şi are capacitatea de a exercita orice misiuni în afara ţării şi în ţară”, a declarat ministrul Duşa.

    Coroane în memoria eroilor
    În continuare au fost depuse coroane de flori din partea Ministerului Apărării Naţionale, Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Carei, structurilor judeţene din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, SRI Satu Mare, Penitenciarului Satu Mare, Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala “Dr. Vasile Lucaciu” Satu Mare, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă din Armată, MAI şi SRI. De asemenea, au depus coroane delegaţiile USL, PDL, UDMR şi PPDD. Preşcolari de la Grădiniţa nr.2 din Carei au depus la rândul lor jerbe de flori.
    Manifestările de la Carei s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din trei plutoane din cadrul Diviziei 4 Infanterie “Gemina” şi un pluton de elevi ai Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia.

    usl

    Depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor
    Manifestările dedicate Zilei Armatei Române au debutat la Satu Mare cu depuneri de coroane la monumentul din Cimitirul Eroilor. Au fost prezenţi senatorul Pataki Csaba, şeful Serviciului Monitorizare din cadrul Prefecturii Satu Mare, Ramona Antonescu, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, city.managerul Dan Băbuţ, reprezentanţi au instituţiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării, reprezentanţii asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi a veteranilor de război, ai partidelor politice, cadre didactice şi elevi de la mai multe şcoli din judeţ.
    După trecerea în revistă a Gărzii de onoare făcute de viceprimarul Radu Roca, a fost intonat Imnul de Stat al României, apoi preotul militar Cristian Silaghi a oficiat un serviciu religios în cadrul căruia a fost ridicat şi un parastas pentru pomenirea eroilor căzuţi la datorie pentru apărarea patriei. S-a trecut apoi la ceremonia depunerilor de coroane de flori din partea Prefecturii, a Consiliului Judeţean, a Primăriei Satu Mare, a unităţilor militare din cadrul Garnizoanei Satu Mare, a asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi a veteranilor de război, a unităţilor subordonate Ministerului de Interne. De asemenea, au mai fost depuse coroane de flori din partea USL, PDL şi UDMR, dar şi jerbe de flori din partea şcolilor gimnaziale “Bălcescu-Petofi”, “Mircea Eliade” şi a celei din Micula, precum şi din partea preşcolarilor de la Grădiniţa “Voinicelul”. La finalul ceremoniei, a fost ţinut un moment de reculegere la mormântul eroului Kiraly Mihaly, căzut la Revoluţia din 1989.

    Ceremonial fastuos la Monumentul Ostaşului Român
    Sute de sătmăreni au avut posibilitatea să participe la un ceremonial fastuos de Ziua Armatei care a avut loc la Monumentul Ostaşului Român din municipiul Satu Mare. La ceremonial au participat ministrul Apărării, Mircea Duşa, deputatul Octavian Petric, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, consilieri locali şi judeţeni, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, veterani de război, cadre militare în rezervă sau simpli cetăţeni.
    După ce ministrul Mircea Duşa a trecut în revistă Garda de Onoare, a fost intonat Imnul de Stat, după care a fost oficiat un serviciu religios şi un parastas pentru pomenirea eroilor. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Satu Mare, colonelul (r) Nicolae Codreanu, a arătat că sărbătorirea Armatei Române pe data de 25 Octombrie coincide cu eliberarea ultimei brazde de pământ românesc în cel de-al Doilea Război Mondial. Prefectul Eugeniu Avram a mulţumit sătmărenilor pentru o prezenţă atât de numeroasă la sărbătorirea armatei, arătând că “azi îi sărbătorim pe cei care apără libertarea noastră şi care azi sunt ambasadorii Românei în străinătate”. În continuare, ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-a arătat impresionat de o prezenţă atât de numeroasă la această sărbătoare, semn că armata se bucură de încrederea populaţiei şi a urat militarilor şi familiilor acestora multă sănătate, putere de muncă şi un călduros “La Mulţi Ani!”.

    A urmat apoi ceremonialul depunerii de coroane. Rând pe rând, au fost depuse coroane din partea Ministerului Apărării, a Prefecturii, a Consiliului Judeţean, Primăriei şi Consiliului Local Satu Mare, a Tribunalului, instituţiilor subordonate Ministerului de Interne, SRI, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, a instituţiilor subordonate Ministerului Muncii şi Ministerului Agriculturii. Totodată, au mai fost depuse coroane de flori din partea Garnizoanei Satu Mare, a Inspectoratului Şcolar Judeţean, a Poliţiei Locale Satu Mare, a asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi a veteranilor de război precum şi a USL, PDL, UDMR, PP-DD, PMP, a Societăţii Cultural Patriotice “Avram Iancu”, a Uniunii “Vatra Românească”, a Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor, a CN “Doamna Stanca” şi a Cenaclului Literar “Afirmarea”. La finalul ceremoniei a avut loc defilarea Gărzii de Onoare.

    Ziua Armatei, sărbătorită şi la Negreşti Oaş
    După-amiază, manifestările dedicate Zilei Armatei Române au continuat la Monumentul Ostaşului Român din Negreşti Oaş, cu participarea ministrului Apărării, Mircea Duşa, deputatului Octavian Petric, prefectului Eugeniu Avram, preşedintelui CJ Adrian Ştef, a vicepreşedintelui Mircea Govor şi a primarului Negreştiului, Aurelia Fedorca. Au mai fost prezenţi fostul deputat de Oaş, Gheorghe Ciocan, fostul primar al Negreştiului, Nicolae Bura, consilieri locali, primari din comunele învecinate precum şi peste o sută de negreşteni.
    După ce ministrul Duşa a trecut în revistă Garda de Onoare şi intonarea Imnului de Stat, a urmat un serviciu religios şi un parastas de pomenire a ostaşilor căzuţi pe câmpul de luptă. În cuvântul său, Mircea Duşa a apreciat faptul că în capitala Ţării Oaşului militarii români sunt atât de iubiţi. De asemenea, a felicitat şi primarul Aurelia Fedorca pentru că a organizat sărbătoarea armatei la Negreşti Oaş. “Mă bucur că aici, unde inima cetăţenilor bate mai altfel decât în alte zone ale ţării, apreciaţi atât de mult activitatea Armatei Române”, a mai spus ministrul Duşa.

    Au fost apoi depuse coroane de flori din partea Ministerului Apărării, a Prefecturii şi Consiliului Judeţean Satu Mare, a Primăriei şi Consiliului Local Negreşti Oaş, a structurilor subordonate Ministerului de Interne precum şi din partea Liceului Teoretic Negreşti Oaş şi a Liceului Tehnologic “Ioniţă G. Andron”. În încheiere, interpretul de muzică folk Sorin Bălaj a interpretat mai multe cântece patriotice.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE