More

    Referendum fără incidente la Satu Mare

     

    Referendumul pentru Familie, organizat la acest sfârșit de săptămână, s-a desfășurat fără incidente majore în județul Satu Mare. Demn de remarcat este faptul că prezența a fost foarte scăzută în județ, dar dintre cei care s-au prezentat la urne, peste 92% au votat DA. Detalii despre felul în care s-a desfășurat Referendumul la Satu mare au oferit ieri, în cadrul unei conferințe de presă, atât prefectul Darius Filip, cât și președintele BEC Satu Mare, judecătorul Remus Nemeș.

    Organizare ca la carte
    Pentru buna desfăşurare a alegerilor în perioada premergătoare scrutinului au avut loc o serie de întruniri de informare şi îndrumare cu preşedintele circumscripţiei, preşedinţii secţiilor de votare precum şi a comisiei şi grupului tehnic de lucru. De asemenea s-a organizat o campanie de informare a cetăţenilor cu drept de vot cu privire la riscurile şi sancţiunile la care se expun în cazul încălcării prevederilor actelor normativ ce reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor, a precizat, în cadrul conferințeid e presă, prefectul Darius Filip.

    Pentru judeţul Satu Mare s-a tipărit un număr de 346.882 de buletine de vot. La nivelul judeţului Satu Mare au existat 334 de secţii de votare în 288 de locaţii.

    Un număr de 308 de polițiști au asigurat paza și protecția a 154 de secții de votare, dintre cele 334 care s-au constituit pe raza județului Satu Mare, iar pentru restul secțiilor de votare, dispozitivul a fost asigurat de celelalte structuri ale M.A.I. De asemenea, peste 140 de poliţişti, s-au aflat în stradă, în perioada 6-7 octombrie, care au asigurat măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale. Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare a avut în responsabilitate 125 secții de votare dispuse în 86 de locații, unde au fost prezenți peste 250 de jandarmi. 217 pompieri au asigurat desfășurarea in bune condiții a referendumului. Totodată, 187 de polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației – structurile subordonate de pe raza județului Satu Mare au asigurat paza și supravegherea a 55 secții de votare aflate în zona de competență.

    Buget de aproape 1,3 milioane
    În cifre vorbind alegerile se prezintă astfel: Număr total de alegători înscrişi pe listele electorale: 318.195. În total, au fost tipărite pentru județul Satu Mare 346.882 buletine de vot. Au fost confecționate 344 de ștampile de control petru tot atâtea secții de votare, 1.670 ștampile cu mențiunea ”VOTAT” și 321.821 de timbre autocolante.

    Bugetul local alocat organizătii în bune condiții a acestui referendum a fost de 1.285.000 lei.

    Rezultate finale la Satu Mare
    Tot cu aceeași ocazie, judecătorul Remus Nemeș a prezentat rezultatele finale ale Referendumului înregistrate la Satu Mare. Astfel, din cei 315.195 de sătmăreni înscriși pe listele electorale, la urne s-au prezentat 46.912 de votanți, reprezentând 14,88%.

    Dintre aceștia, 43.296 de persoane, reprezentând 92,36%, au votat DA. Alte 2.972 persoane care s-au prezentat la urne, reprezentând 6,33%, au votat NU. În același timp, 644 de buletine de vot, reprezentând 1,37%, au fost anulate din diferite motive.

    La nivelul judeţului Satu Mare au existat un număr de 352 solicitări pentru urna mobilă.

    Din păcate, Referendumul pentru Familie nu poate fi validat, chiar dacă și la nivel național s-a obținut un scor categoric pentru DA, deoarece nu a fost întrunit cvorumul necesar de 30% de prezență la vot.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE