More

    Dezinformările răutăcioase sunt păguboase

    Dincolo de puzderia de informaţii false, care stau la baza dezinformării şi derutării populaţiei, se ascunde nemiloasa „luptă politică” deşănţată menită să destabilizeze credibilitatea unor partide sau politicieni. Nu mai departe, de câteva zile încoace sunt lansate în spaţiul public tot felul de informaţii, mai mult sau mai puţin argumentate, referitoare la plata salariilor şi a pensiilor. În jurul acestui subiect se „croşetează” tot felul de speculaţii cu tentă politică demolatoare, de nu mai ştiu angajaţii şi pensionarii ce să creadă sau pe cine să creadă. Ba „îngheaţă” salariile şi pensiile, ba se „dezgheaţă” în urma unor declaraţii serioase emise de ministerul de resort.

    În toată povestea aceasta, a diverselor dezinformări răutăcioase, comentatorii nu ies în „faţa poporului” cu soluţii eficiente, care să stimuleze creşterea economică din România. „Gargara politică” se transformă în dezinformări publice, care au ca scop câştigarea de „capital electoral”. Un mare politician român din zilele noastre, care se „bucură” în permanenţă de atacurile irelevante ale dezinformărilor defăimătoare, spunea că o dată cu creşterea salariilor şi a pensiilor se înregistrează o mărire a consumului. Dacă există putere de cumpărare, se ştie foarte bine, cresc vânzările şi implicit încasările la bugetul consolidat al statului. Dezinformările au şi un efect negativ asupra populaţiei, în special a pensionarilor, care sunt extrem de sensibili când vine vorba de micşorarea acestora, aşa cum a procedat o guvernare cu ani în urmă. Experienţa acelei guvernări, nefaste pentru angajaţi şi pensionari, a atras antipatia alegătorilor, iar credibilitatea partidelor respective a fost „amendată” drastic la următoarele alegeri electorale.

    Creşterea salariilor şi a pensiilor ar trebui însoţită de soluţii economice aducătoare de plus valoare, care să încurajeze mediul de afaceri românesc şi potenţialii investitori. Dintr-un sondaj de opinie, realizat printre micii investitori, am aflat că profesiile liberale ar trebui să beneficieze de o relaxare fiscală prin intermediul unor taxe anuale suportabile, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări occidentale. Fiscalitatea excesivă îi „enervează” pe aceşti mici întreprinzători şi-i determină în mod forţat să intre în zona evaziunii fiscale. Rapoartele se pare că nu sunt complete, nici din acest punct de vedere, iar dezinformările nu fac decât să menţină rigiditatea sistemului fiscal. O informare corectă, rezultată în urma unor analize minuţioase a cauzelor, care generează evaziunea fiscală, ar fi benefică deopotrivă pentru mediul de afaceri românesc, dar şi pentru bugetul statului. În urma unor informări bine ancorate în realităţile economiei româneşti, reprezentanţii partidelor politice, din comisia de specialitate existentă în Parlamentul României, ar putea să regândească un nou sistem fiscal românesc, care să fie mai flexibil, suportabil şi agreat de agenţii economici. Regândirea sistemului fiscal ar putea aduce încasări mai mari la bugetul statului. De ce? În momentul în care dările şi taxele ar fi mai accesibile, va creşte numărul întreprinzătorilor, care vor merge să plătească sumele de bani respective, suportabile, se vor simţi relaxaţi în zona legalităţii şi nu vor mai căuta subterfugii în zona evaziunii fiscale, unde Teama este regină…

    În domeniul dezinformărilor politice, prin intermediul cărora se doreşte cu orice preţ să fie discreditaţi adversarii politici redutabili, cu „lovituri sub centură”, ar trebui elaborată o lege. Prin intermediul acesteia, politicienii aflaţi la guvernare, indiferent de culoarea politică, dar şi cetăţenii, ar putea fi protejaţi de informaţiile false, tendenţioase şi calomnioase. Probabil în acest fel ar scădea şi presiunea psihologică, iniţiată de aceşti creatori ai dezinformărilor de orice fel, care se repercutează în mod dezagreabil asupra: populaţiei, familiilor politicienilor, pensionarilor, stabilităţii economice şi sociale din România.

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE