More

    Sărbătoare de excepție la Craidorolț

    În localitatea Craidorolț a avut loc marți, 23 octombrie 2018, începând cu ora 10, unul din cele mai importante evenimente dedicate sărbătoririi Centenarului și anume dezvelirea bustului Iuliu Coroianu, avocat, autor al Memorandumului și semnatar al Marii Uniri. În ziua de 27 mai 1994, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Procesul memorandiştilor, a fost dezvelit în centrul comunei bustul celebrului luptător pentru dezrobirea Ardealului, lucrare executată de artistul Radu Ciobanu. Datorită degradării, acesta a fost reabilitat și modernizat în anul 2018 din inițiativa autorităților locale împreună cu Consiliul Județean și Muzeul Județean Satu Mare.

    Moment solemn
    Evenimentul a început cu intonarea Imnului de stat de către copiii din localitate iar apoi a avut locdezvelirea și sfițirea bustului marelui român.

    “Reabilitatrea bustului Iuliu Coroianu este un eveniment important în comunitatea noastră iar numărul mare al celor care au participat la această importantă manifestare, m-a impresionat. Ne-am întâlnit aici sub sărbătoarea Centenarului și consider că fiecare localitate, fiecare comunitate trebuie să o sărbătorească într-un anumit fel. Întâlnirea noastră, are o dublă însemnătate și anume reabilitare bustului Iuliu Coroianu, care s-a născut în Craidorolț, dar și denumirea Școlii Gimnaziale, Iuliu Coroianu ” a spus primarul comunei Craidorolț, Danile Balog.

    Erou localnic
    Este un lucru lăudabil, pentru că acest mare român, care a luptat pentru unirea României, a fost localnic.
    “Mă bucură foarte mult inițiativa primarului localității ca să atribuie denumirea școlii din Craidorolț, școlii Gimnaziale, acestui mare român, avocatului Iuliu Coroianu. Este un lucru lăudabil, pentru că acest mare român, care a luptat pentru unirea României, a fost localnic. Totdeauna le spuneam primarilor și celor care au putere de decizie să atribuie denumirea unităților de învățământ, oamenilor vrednici din zonă, oamenilor care s-au remarcat. Aici este un caz fericit în care această idee a prins roade și sunt foarte bucuros. Spun acest lucru deoarece prin tradiții Inspectorul General Școlar este președintele Comisiei de atribuire de denumiri de pe lângă Instituția Prefectului Satu Mare. Vin diverse inițiative cu denumiri, care nu au legătură cu locul. Chiar am avut o întâlnire la inițiativa noastră, a membrilor comisiei cu primarii din județ, și le-am recomandat să-și caute în istoria localității, oamenii vrednici, oamenii remarcabili și să-i valorizeze. Aici este un caz fericit.” a declarat Călin Durla, Inspector Școlar General.


    Ceremonia de dezvelire a bustului a fost urmată de un mic program artistic susținut de elevii școlii din localitate, școală ce acum poartă numele marelui avocat.

    Cine a fost Iuliu Coroianu
    Iuliu Coroianu și-a început cariera ca jurist la . În anul a ajuns subprefect în cercul Crasna din . Din 1874 a activat ca avocat la . În această calitate a fost apărător în procesele penale deschise unor jurnaliști români. În urma străduințelor sale s-a înființat la Cluj în anul 1886 instituția de credit și economii Economul. Din 1881 a activat ca membru în adunările (conferințe) alegătorilor români, ulterior a fost ales în Comitetul central al Conferinței alegătorilor români din 1888.

    A redactat și prezentat la conferință un memorial cu obiectivele.

    Între 1918-1920 a fost ministru al agriculturii în Consiliul Dirigent al Transilvaniei.

    Raluca Jofi

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE