More

    Proiect impresionant, aprobat ieri în Consiliul Local

    Primăria municipiului Satu Mare are în vedere transformarea zonei inundabile a Someșului, în zona centrală, între cele două poduri în adevărate parcuri de relaxare. În acest sens, în ședința de ieri, consilierii locali sătmăreni au votat proiectul de hotărâre care face primul pas în acest sens. Tot în ședința de ieri au fost votate și acordarea a peste 1.200 de burse pentru elevi și studenți, dar și confinațarea venită din partea Primăriei Satu Mare pentru achiziționarea autobuzelor electrice.

    Parc pe două hectare în lunca Someșului
    Unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a ședinței de ieri a Consiliului Local satu mare a vizat înscrierea în domeniul privat al Municipiului Satu Mare a suprafeței de 19.287 mp din zona inundabilă a râului Someș. ”Având în vedere necesitatea amenajării zonei inundabile a râului Someș, mal stâng și mal drept , cuprinsă între Podul Decebal și Podul Golescu, zonă care prezintă un grad semnificativ de degradare, fiind neutilizată la potențialul pe care l-ar putea oferi pentru locuitorii municipiului, și necesitatea întabulării terenului reprezentat în natura de zona inundabilă a râului Someș în suprafaţă de 19.287 mp, propunem spre aprobare Consiliului local, prezentul proiect de hotărâre”, se arată în expunerea de motive a acestui proiect.

    De fapt, prin intermediul unui proiect european, Primăria vrea să amenajeze, pe ambele maluri, adevărate parcuri pentru petrecerea timpului liber. Conform proiectului, pe malul drept s-a propus realizarea unei alei pietonale din dale tip lespezi de beton aşezate în fâşii ţesute intercalate cu fâşii de zonă verde- gazon. De-a lungul acestei alei pietonale s-au propus loc de joacă pentru copii, zonă de fitness în aer liber; zonă ponton; scena evenimente cu gradene; pavilion expoziţional și zona socializare tineret- la hamace.

    Pe malul stâng al Someşului se propune refacerea aleii existente şi dotarea acesteia cu bănci coşuri de gunoi şi un sistem de iluminat cu stâlpişori pitici cu rol de ghidare şi marcare a traseului. În prezent aleea este din pământ delimitată de borduri din elemente de lemn de cca. 10 cm înalţime degradate sau furate în proporţie de cca. 70%. Băncile nu mai au elemente de şezut şi reazem acestea au fost vandalizate sau furate existând doar suporţii, picioarele din beton.

    Peste 1.200 de burse aprobate
    Tot în ședința de ieri, consilierii locali sătmăreni au aprobat și un număr de 1205 burse pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat din municipiului Satu Mare, aferente perioadei septembrie – decembrie 2018. Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care îndeplinesc simultan condiţiile: au media generală peste 7,00 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa din ordinul mai sus rubricat, s-a solicitat unităţilor de învăţământ comunicarea necesarului de burse pentru perioada septembrie – decembrie 2018.

    Analizând suma alocată prin bugetul Consiliului Local cu destinaţia – Burse – propunem pentru perioada septembrie – decembrie 2018 acordarea unui număr de 1.205 de burse, în cuantum după cum urmează: 63 burse de performanţă în cuantum de 80 lei; 750 burse de merit şi burse de studiu în cuantum de 40 lei și 392 burse de ajutor social în cuantum de 50 lei.

    Autobuze electrice
    Consilierii locali sătmăeani au aprobat și contribuția Primăriei Satu Mare pentru achiziționarea autobuzelor electrice.

    Bugetul total al proiectului “Creşterea eficienţei transportului public de călători prin achiziţionarea unor autobuze electrice” este de 21.025.073,60 lei, din care contribuţia proprie a Municipiului Satu Mare este de 20% din valoarea total eligibilă, adică 3.926.234,72 Lei, iar valoare cheltuielilor neeligibile este de 1.393.900,00 Lei.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE