More

    Monopol ţigănesc pe contrabandă

    tigari

    Comercializarea ţigărilor de contrabandă în pieţele din judeţul Satu Mare a devenit un monopol al unor grupări infracţionale ţigăneşti. Cu un tupeu ieşit din comun, membrii acestor grupări acostează sătmărenii veniţi la cumpărături, oferindu-le ţigări de contrabandă. Nu se mai tem nici măcar de autorităţi, care par să fi pierdut lupta cu acest fenomen. Astfel, bănoasa contrabandă cu ţigări ajunge să alimenteze cu fonduri aceste grupări ţigăneşti, care se mai ocupă şi cu înşelăciuni, cămătărie, comerţ cu bunuri furate şi cine ştie ce alte asemenea preocupări ilegale.

    Ţighi, ţighi, la tot pasul
    Barometrul contrabandei cu ţigări ucrainene în judeţul nostru îl constituie Piaţa Someş din municipiul Satu Mare. În acest loc, indiferent de acţiunile organelor statului împotriva contrabandiştilor, de operaţiunile de securizare a frontierei verzi şi de controalele mult mai severe din Vama Halmeu, de raziile organizate împotriva vânzătorilor en-gros şi en-detail, ţigările de contrabandă se găsesc tot timpul şi la tot pasul. Sătmărenii pot cumpăra oricând ţigări ucrainene, semn că nu există probleme cu aprovizionarea. Fenomenul a degenerat până acolo încât sătmărenii nu mai pot să intre liniştiţi în piaţă să-şi facă cumpărăturile fără să fie abordaţi de vânzătorii de ţigări ucrainene, care îşi promovează marfa strigând “ţighi, ţighi”. Tranzacţiile au loc în văzul trecătorilor, de parcă pur şi simplu ţiganilor contrabandişti nu le-ar păsa că încalcă legea.

    Fieful clanului  Bogdan
    Potrivit poliţiştilor sătmăreni, Piaţa Someş a devenit fieful clanului ţigănesc Bogdan. Sursele citate afirmă că liderii acestui clan se ocupă de aprovizionarea constantă cu ţigări aduse ilegal din Ucraina. De asemenea, conducerea clanului îşi însuşeşte cea mai mare parte a profiturilor rezultate din vânzarea en-detail. Ţigările sunt încredinţate subordonaţilor care se ocupă de comercializarea lor cu amănuntul. Membrii clanului au pus la punct o schemă care funcţionează destul de eficace. Cele care se ocupă cu vânzarea propriu-zisă a ţigărilor sunt femeile, în timp ce bărbaţii stau prin apropiere, fiind gata să intervină în cazul în care oamenii legii apar prin piaţă într-o razie neanunţată. Bărbaţii mai au şi rolul de a le apăra pe ţigănci de represaliile eventualilor clienţi ţepuiţi, care au realizat că au dat banii pe cartuşe pline cu hârtii sau cu rumeguş. Cei care nu fac parte din grupare nu au nicio şansă să reuşească să-şi desfăşoare activitatea în jurul Pieţei Someş. Sunt imediat alungaţi sau chiar agresaţi de cei care lucrează pentru clanul Bogdan.

    Monopol ţigănesc şi la Carei
    Situaţia nu diferă prea mult nici în municipiul Carei. Comercializarea ţigărilor de contrabandă în incinta şi în apropierea pieţei alimentare a fost monopolizată de ţiganii care locuiesc în blocurile din zonă. Ţiganii mai puternici s-au poziţionat imediat lângă intrare, de unde îşi supraveghează consoartele care abordează trecătorii oferindu-le diferite mărci de ţigări. Cei care nu reuşesc să se impună sunt obligaţi să se poziţioneze pe trotuarul din dreapta al pieţei, în apropierea blocurilor. Vânzările merg bine, amatorii de ţigări de contrabandă putând găsi marfă la orice oră din zi. Potrivit informaţiilor de care dispunem, ţiganii din Carei se aprovizionează cu ţigări de contrabandă pe filiera apropiaţilor clanului Bogdan. După cum merg vânzările şi după numărul relativ mare al celor care vând ţigări în zona pieţei din Carei este cât se poate de clar că nu există probleme cu aprovizionarea. Baxurile de ţigări ucrainene sunt transportate din Satu Mare la Carei o dată la două sau trei zile.

    Jin Ling şi Pall Mall, la mare căutare
    În prezent, Jin Ling şi Pall Mall sunt cele mai bine vândute mărci de ţigări de contrabandă din Piaţa Someş. O vreme, supremaţia pe piaţă a fost deţinută de ţigările Viceroy. La început, acestea erau aduse din magazinele ucrainene sau din shopurile situate pe teritoriul Ucrainei. Amatorii de Viceroy au putut constata o scădere continuă a calităţii acestora. Potrivit unor surse din rândul contrabandiştilor, scăderea calităţii s-a datorat falsificării pe scară largă a mărcii. La un moment dat, circulau informaţii că mafioţii ucraineni produceau ţigări Viceroy în diverse minifabrici amenajate în garaje şi şuri.
    Deocamdată, ţigările Pall Mall sunt mai bune decât cele Viceroy. Dar nu este exclus ca după ce marca se va impune pe piaţa neagră, grupările mafiote ucrainene să înceapă să o falsifice pe scară largă. Chiar şi în acest caz, va apare o nouă marcă de ţigări care va intra puternic pe piaţă din cauza calităţii mai ridicate, calitate pe care o va pierde în timp tot datorită falsificării.

    Primarul Coica cere evacuarea contrabandiştilor
    Modul ostentativ în care sunt vândute ţigările de contrabandă a atras atenţia primarului Dorel Coica cu prilejul inaugurării noii hale de lactate din Piaţa Someş. Acesta a afirmat că încet-încet aceştia vor fi scoşi din pieţele sătmărene. “Cei care vând ţigări de contrabandă vor fi scoşi la marginea oraşului. Voi solicita Poliţiei Locale să fie mai energică în acţiunile sale pentru a reduce şi stârpi acest flagel. Acum avem o conducere nouă la Poliţia Locală şi sunt ferm convins că în scurt timp vom reuşi acest lucru. De asemenea, mai avem în vedere să-i scoatem din pieţe pe producătorii autohtoni de banane şi portocale, astfel încât adevăraţii producători să aibă loc în pieţe. Ne dorim ca pieţele sătmărene să ofere condiţii europene atât producătorilor cât şi cumpărătorilor şi nu vrem ca aceştia să fie agasaţi zilnic de cei care vând ţigări de contrabandă”, a precizat primarul Dorel Coica.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE