More

    Teodor Curpaş dăinuieşte în cetatea Sătmarului prin scrierile sale

    curpas

    Activitatea publicistică a profesorului Teodor Curpaş s-a îmbogăţit odată cu lansarea volumului al doilea al cărţii “Oameni şi Fapte” şi a volumului de poezie intitulat “Podoabele Sufletului”. Dubla lansare de carte a avut loc ieri la restaurantul Mioriţa în prezenţa a circa o sută de prieteni de-ai autorului, printre care reprezentanţi ai instituţiilor de cultură, oameni de cultură, preoţi, colegi de la Nord Vest TV şi Gazeta de Nord-Vest, alţi invitaţi.

    Prietenii i-au devenit a doua familie
    Primul care a luat cuvântul a fost directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop, care a spus că această frumoasă ultimă zi de octombrie aduce cu sine două cărţi noi ale unui om care încearcă să dea normalităţii o dimensiune, şi anume Teodor Curpaş. Făcând referire la volumul “Oameni şi Fapte”, vorbitorul a spus că o parte dintre eroii acesteia se află în sală, iar despre poezia lui Teodor Curpaş a afirmat că are un sens anume, poetul fiind un peisagist al senzaţiei. “Aceste cărţi sunt un prilej de meditaţie şi, dincolo de tabloul faptelor, se desprind trei mari idei: să ne împăcăm cu lucrurile care le putem schimba, să ne împăcăm cu lucrurile care nu le putem schimba şi să avem înţelepciunea de a putea face diferenţă între ele. Sunt cărţi care se citesc cu inima uşoară, sunt ca nişte cărămizi ale rezidirii omului şi ale întoarcerii acestuia la esenţa sa primordială”, a mai spus Felician Pop, care a mai afirmat despre Teodor Curpaş că este singurul sătmărean care scrie despre istoria recentă a Sătmarului, fiind un om al cetăţii într-o lume în care oamenii îşi pierd reperele.
    Preotul Viorel Paşca şi-a început cuvântarea cu “Dragă prietene” asigurându-l pe Teodor Curpaş că, chiar în condiţiile în care familia sa este plecată departe, prietenii îi sunt alături devenind a doua sa familie. De asemenea, l-a felicitat pe autor pentru cele două cărţi afirmând că ce nu a putut la tinereţe dovedeşte că poate acum. A mai evidenţiat faptul că Teodor Curpaş iubeşte frumos însă este apăsat de singurătate. “Credinţa pe care o ai, dragul meu prieten, te întăreşte să scoţi atâtea cărţi, să ai atâţia prieteni şi să dăinuieşti în cetatea Sătmarului”, a mai spus părintele Viorel Paşca, urându-i totodată şi un călduros “La Mulţi Ani!”.
    Reprezentantul Prefecturii, Aurel Pereş, a transmis mesajul prefectului Eugeniu Avram, care spune despre autor că este unul dintre sătmărenii care a făcut ceva pentru judeţul nostru şi pentru sătmăreni. Cuvinte frumoase despre autor şi cărţile sale au mai spus şi fostul elev şi actualmente coleg la Nord Vest TV, Dumitru Ţimerman, precum şi directorul Direcţiei de Cultură, George Vulturescu, care a spus despre poetul şi prozatorul Teodor Curpaş că este un om inepuizabil, entuziasmat de tot ceea ce se întâmplă bun în judeţ. De asemenea, a felicitat conducerea NVTV şi GNV că a găsit un astfel de om. “Rar îmi este dat să văd atâta dăruire pentru semeni ca şi la profesorul Teodor Curpaş”, a mai spus Vulturescu.

    Avem oameni valoroşi, dar nu ştim să-i promovăm
    Vădit emoţionat, la finalul evenimentului, Teodor Curpaş a mulţumit tuturor celor care l-au ajutat să publice aceste cărţi, a mulţumit conducerii şi colegilor săi de la NVTV şi GNV precum şi tuturor celor prezenţi. “Faptul că sunteţi azi aici este pentru mine o mare bucurie, pentru că prin acest lucru îmi dovediţi că prietenia adevărată ţine cât o viaţă”, a mai spus profesorul Curpaş. Apoi a precizat că în emisiunile sale de la NVTV doreşte să scoată în evidenţă tot ce este frumos şi să-i facă cunoscuţi pe oamenii de valoare. “Nu sunt ziarist, dar am găsit la Nord Vest TV şi Gazeta de Nord Vest un colectiv care a văzut în scrierile mele o căldură pe care o transmit şi telespectatorilor şi cititorilor. După primele două volume din Oameni şi Fapte va urma un al treilea, care va fi mai deosebit. Îmi doresc ca realizările oamenilor să fie văzute pentru că avem oameni de valoare în judeţ dar nu ştim să-i promovăm”, a mai spus profesorul Teodor Curpaş, mulţumind încă o dată tuturor celor care au pus umărul la realizarea acestor volume precum şi prietenilor din sală.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE